30 Aralık 2016 Cuma

“CELÂLED GÖSTERİNİZ EFENDİLER”  
 
Yıl başı mesajlarına bakıyorum, sosyal medya paylaştıklarını okuyorum, genel olarak bir karamsarlık ve çaresizlik havası hâkim. İnsanlar ülkenin durumunu iyi görmüyor, ileriye doğru beklentileri de hep karamsar. Battık, batıyoruz havası var. Üstelik mücadele
 
Durumu Mütareke dönemine benzetenler de var. Doğrudur, şimdiki durumumuz o karanlık günleri hatırlatıyor. O zaman da emperyalizm tüm gücüyle üstümüze geliyordu, şimdi de. Tek fark, o zaman emperyalizm İngiltere komutasındaydı, şimdi Amerika.
 
Üstelik ülkenin büyük kısmı işgal altındaydı,  ordusuz, silahsız kalmıştık. Yıllarca süren savaşlardan dolayı  halk yorgun, bitab ve hasta haldeydi. Ülke içinde isyanlar sürüp gidiyordu.  
 
Atatürk’ün o kötü günlerde söylediği şu sözünü bu güne ışık tutması açısından hatırlatmak isterim:
 
Müteareke’nin o karanlık günlerinde, çaresizlik içinde ‘ne yapabiliriz ki?’ diye soranlara Mustafa Kemal öfke ile cevap verir: “Celâdet gösteriniz efendiler”.
 
Celâdet yani mevcut duruma karşı bir öfke ve isyan; durumu kabullenme ve mücadele etme azmi. Atatürk’ün kastettiği işte bu.
 
Mustafa Kemal celâdet gösterdiği için Samsun’a çıktı, bağımsızlık savaşını başlattıve milli mücadeleyi hep celâdet içinde yürüttü.
 
Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları çaresizlik içinde, yapacak bir şey kalmadı, ülke elden gitti; hiç olmazsa, İngiliz himayesine girelim veya Amerikan mandasını kabul edelim deselerdi, Türkiye Cumhuriyeti kurulamazdı.
 
Biz Cumhuriyetimizi, bağımsızlığımızı, egemenliğimizi, vatanımızı, özgürlüğümüzü bu celâdet duygusuna ve çok kötü şartlarda bile kötümserliğe kapılmayıp geleceğe iyimser olarak bakan kahramanalara borçluyuz.
 
Karamsarlık, teslimiyet demektir, durumu kabullenmek demektir.
 
Yeter artık! Bırakalım  bu memleket battı, batıyor söylemlerini. Atatürk’ün ektiği bağımsızlık, egemenlik, özgürlük, bilimim aydınlığı tohumları halen yeşermeye devam ediyor.
 
Tek yapacağımız şey milletimize güvenmek ve “Celâdet” göstermektir. 

Hiç yorum yok: