5 Kasım 2015 Perşembe

SEÇİM HİLELERİ
1 Kasım seçimleri hile vardı, yoktu tartışmaları ile son buldu. Oy ve Ötesi isimli bir gönüllü gurup seçimlerin hilesiz bitmesi için büyük çaba gösterdi Bu ve benzeri guruplar ve kurumlar daha çok seçim esnasında bir hile olmasın diye uğraştı ama esas hileler ve aldatmacalar seçimlerden önce yapıldı.
1. Hile: seçimlerdeki en büyük hile % 10’luk barajın mevcudiyetidir. Bu baraj nedeni ile insanlarımızın büyük çoğunluğu gönlündeki partiye değil, ona yakın sandığı ve barajı geçeceğine inandığı partilere oy verdi. Bu baraj hilesi Türk demokrasisinin en büyük ayıbı ve eksikliğidir. Türk halkının mecliste tam olarak temsil edilmesini önlemektedir.
2. Hile: Cumhurbaşkanı RTE’nin AKP yöneticisi gibi çalışması ve bu partiye oy toplamasıdır. Oy toplamak için yaptığı toplantılar ve verdiği beyanatlar yetmiyormuş gibi örtülü ödeneğini de seçim çalışmaları için kullandığına dair iddialar vardır. Tarafsız olacağına dair namusu üzerine yemin etmiş olan sayın cumhurbaşkanımızın bu davranışları da birer seçim hilesidir.
3. Hile. Hükumet ve belediyeler iktidar partisinin hizmetine girmiştir. Devlet imkânları AKP için kullanılmıştır. Bazı belediye başkanları, belediyelerin imkânlarını mensup oldukları partiler için seferber etmiştir.
4. Hile: İktidar partisi hile ve baskı ile bir havuz medyası oluşturmuş ve bu havuza dâhil televizyon ve gazeteler sürekli iktidar partisinin propagandasını yapmıştır. Havuz dışında kalan televizyon ve gazeteler de seçime sanki sadece 4 parti giriyormuş gibi yayın yapmış ve diğer partileri halkın gözünden saklamıştır.
5. Hile: Gazete, televizyonlarda ve sosyal medyada gerçek dışı bilgiler halka sunulmuş ve bazı partiler mağdur edilmiştir. Bazı partilerin seçime girmeyeceği veya başka bir partiyi destekleyeceği yalanları sıkça kullanılmıştır.
6. Hile: Anket şirketleri de halkın nabzını tutmak yerine halkı yönlendirecek sonuçlar yayınlamışlar ve seçmeni bazı partilere yönlendirmişlerdir.
7. Hile Seçime katılan partilerin bazılarına yüklü miktarlarda hazine yardımı yapılırken çoğu parti bu yardımdan mahrum bırakılmıştır. Bu partiler kıt imkânlarla seçime hazırlanmışlardır.
8. Hile: İş adamları işlerine gelen partilere örtülü veya açık yardımlar yapmış ve bu şekilde partilerin eşit şartlarda seçim yarışına katılmaları engellenmiştir.
Bu kadar yaygın hile ve aldatmacanın yapıldığı bir seçim, elbette ki Türk halkının gerçek temayüllerinin oluşmasını ve sandığa yansımasını önlemiştir. Bu hilelerin olmaması için yasal düzenlemelere gitmek şarttır.
Parlamentodaki partiler, gerçekten demokrasiye inanıyorlarsa, öncelikle barajı kaldırmalı, siyasi partileri ve seçim hükümlerini düzenleyen kanunları değiştirmelidir. Bunları yapmadıkları takdirde, bize demokrasi yanlısı nutuklar atmasınlar, inandırıcı olamazlar.
Eyup S. Karakaş

Hiç yorum yok: