13 Ekim 2015 Salı

SON MEKTUBU VASİYETİ OLDU

Türkiye’nin, son yılların en büyük sanatçısı, mizah ustası, Atatürk ilkelerinin ve Cumhuriyet’in yılmaz bekçisi, kocaman yürekli, korkusuz, pervasız büyük ustayı, Levent Kırca’yı kaybettik.

Kısa bir süre önce kanser teşhisi konmuştu. Uygulanan tedavilere rağmen hastalığı ilerledi ve onu aramızdan aldı.

Ölüm yaklaşınca, kendisine sorulan “neden ben” diye düşündünüz mü sorusuna verdiği cevap karakterini, vatan aşkını ne güzel yansıtmış. ““Neden ben?” demek, bana bencillik gibi geliyor, kibir gibi geliyor. 18 yaşında çocuk da şehit düşüyor, var mı bunun açıklaması?”

Son dönemde çok büyük zorluklar yaşadı. Demirel tarafından verilen “Devlet Sanatçısı” unvanı Erdoğan tarafından geri alındı. Bu büyük ustaya yapılan en büyük haksızlıktı. O şimdi milletinin sanatçısı olarak ebediyete kadar yaşayacak.

Levent Kırca’nın sanatkârlığını yanında politik kişiliği de vardı. Vatan Partisi’nin Merkez Karar Kurulu üyesi idi. Cumhuriyeti, vatanı, Atatürk’ü savunmanın örgütlü mücadele ile mümkün olduğunu biliyordu; mücadelesini Vatan Partisi içinde yürütüyordu.  

Son mektubu vasiyeti oldu.  Hepimiz şöyle seslendi büyük usta:

“İki kardeş bir çorap yüzünden kavga edebilirler. Ama komşunun çocuğu sorun çıkardığında iki kardeş birlik olur. Ev sahibi ile kiracı arasında problem olduğunda, bina yıkılacaksa birlik olurlar. O öbürünün tepesinden halı sarkıttığında kavga eden komşular, mahalle maçlarında birlik olur. Hacısı, ateisti takımı gol attığında sarılır, ağlarlar. Düşman ülke sana savaş açtığında ülke birlik olur.

Güzellikler paylaştıkça değerlenir, kötüler çoğaldıkça kanıksanır...

İnsan olarak birbirimizi sahiplenmek, birleşebilmek için uzaylıların dünyayı istila etmesi mi gerekir?... Dik durun.  Adil olun, sabırlı olun, enerjinizin sirayet etmesine müsaade edin. Daha iyi bir dünyada görüşmek ümidiyle. Atatürk’le kalın, Cumhuriyet’le kalın, hoşça kalın….”

Vasiyetin bizim için görevdir Büyük ustam. Biliyoruz; Cumhuriyet’e onun kurucusu Atatürk’e dört bir yandan saldırı var. Bir yandan irticai dikta heveslileri;  bir yandan vatan, millet bölücüleri, bir yandan entel liboşlar, bir yandan ikinci cumhuriyetçiler arkalarına Batı emperyalizmini almış, el ele tutuşmuş Cumhuriyet’in temellerini sarsmaya, kötü emellerini gerçekleştirmeye çabalıyorlar ama sen rahat uyu Mustafa Kemal’in askerleri görev başında. Taşıdığın bayrak sahipsiz kalmayacak, Atatürk ilkeleri bize rehber olacak ve Türkiye Cumhuriyet’i ebediyete kadar yaşayacak.


Büyük ustam, söz sana, Atatürk’le kalacağız, Cumhuriyet’le kalacağız ve daha güzel bir dünyada buluşacağız.

Hiç yorum yok: