2 Aralık 2017 Cumartesi

TÜRKİYE’Yİ CEZALANDIRMA DAVASI

Rıza Zarrab davasını anlamaya çalışalım; kim sanık, kim davacı kim, kararı kim verecek ve sonuçta kim etkilenir?

Davacı: ABD

Davalı: Halk Bankası Genel Müdür Yardımcıs Mehemt Hakan Attila

Tanıklar: Rıza Zarrab, Osman Zeki Canıtez (eski Bankalar Yeminli Murakkıbı, FETO mensubu, kaçak)

Kanıtlar: Türkiye’den getirilen tapeler ve tanık ifadeleri.

Suçlama: Hakan Atilla’nın Türkiye’nin İran’a Amerika’nın uyguladığı ambargonun delinmesinde rol oynaması.

Kararı kim verecek? Amerikallılardan oluşan Jüri.

Hangi kanunlara göre yargılanıyor? Amerikan Kanunlarına göre.

İsnat edilen suç nerede işlenmiş? Türkiye’de

Bu davada Zafer Çağlayan, Muammer Güler yargılanıyor mu? Hayır, bu davada bunlar sanık değil.

Jüri Hakan Atilla için suçlu veya suçsuz diye karar verecek. Suçsuz derse dava bitiyor. Suçlu derse verilecek cezayı hakim belirleyecek. Bu ceza Hakan Atilla ile sınırlı kalabilir veya Halk Bankası’na  ambargoyu deldiği için para cezası gelebilir. Dolayısıyla Türkiye ekonomik olarak zarar görür.

AMERİKA’NIN AMACI

Amerika’nın bu davayı açmasında 3 amacı olabilir:

1.Türkiye’ye ekonomik olarak zarar vermek; 2.Türkiye ile İran arasındaki ticareti engellemek ve sınırlamak; 3.Türkiye’de Amerikancı bir iktidarın oluşmasına katkıda bulunmak.

Amerika’nın ve İsrail’in Batı Asya’daki proje ve planlarına karşı Türkiye’nin ve İran’ın askeri ve stratejik eylemlerde bulunması bu davanın esas nedeni olabilir.  Sonuçta bu iki ülke zarar görebilir.

Bu davanın Türkiye’deki yolsuzluklarla, verilen rüşvetlerle doğrudan bir ilgisi yok ama Amerika Türkiye’deki Amerikan karşıtı iktidarı değiştirmek için bir manevela olarak kullanmak istenmiş olabilir.

TÜRKİYE CEVAP VEREBİLİR

Bu dava Türkiye Amerika savaşında hukuk cephesini oluşturuyor. Türkiye de hukuk cephesinde karşı hücuma geçebilir. Elinde de yeteri kadar kanıt ve sanık var.


Türkiye, içlerinde Henri Barkey, Graham Fuller gibi CIA bağlantılı Amerikalı ajanlarla ilgili olarak hükümet darbesi yapmaya teşebbüs ettiği ve bu amaçla terör örgütlerine askeri ve siyasi olarak yardım ettiği için dava açabilir. Ayrıca PKK, PYD, YPG gibi Türkiye’yi bölmeye çalışan örgütlere Amerikalı görevlilerin askeri malzeme yardımı yaptığı ve teröristleri eğittiğine dair dava açabilir. Bunun işaretlerini son gelişmelerde görmek mümkün.

DAVANIN UTANILACAK YANI

Bu davanın bizce en iki utanılacak yanı var: Türk bakanların milyonlarca dolar rüşvet almasının ayyuka çıkması ve Türkiye’de bazı siyasetçilerin ve kişilerin Türkiye’de iktidarı değiştirmek için Amerika’dan medet ummaları ve hatta bunun için Türkiye’nin zarar görmesine bile razı olmaları...


Bu dava bir kere daha göstermiştir ki Türkiye’de bir iktidar ve muhalefet sorunu var. 2019 seçimleri bu bakımdan büyük önem taşıyor. Çareyi Amerika’dan bekleyenler ve Amerika’ya karşı etkili mücadele veremeyenlerin yerine milli güçlerin ağırlıklı olduğu bir meclise şiddetle ihtiyaç var. Türk milletine güveniyoruz.

Hiç yorum yok: