12 Aralık 2017 Salı

ATIF HOCA VE YUSUF AKÇURA

Gazetelerden öğreniyoruz; İstanbul’da bir okuldaki mescite İskilipli Atıf adı verilmiş ve kapısında onun resmi asılmış. Buna benzer haberleri defalarca okuduk. Cumhuriyetin okullarına, hastahanelerine, parklarına bu şahsın adı verliyor.

İstiklal savaşımıza ve bu savaşın sonunda kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ne şiddetle karşı koyan ve karşı koymayı hainlik mertebesine yükselten bir kişinin adının cumhuriyetin kurumlarına verilmesi kadar yanlış bir şey olamaz. Verilen her isim kurtuluş savaşı şehitlerimizim kemiklerini sızlatıyordur.

Siyasal islamcılar İskilipli Atıf’a böyle sahip çıkarken halkçıların, devrimcilerin, milliyetçilerin ve Atatürkçülerin Yusuf Akçura’yı unutup anmamaları da çok vahim.

Yusuf Akçura ve İskilipli Atıf birbirine zıt iki görüşün ve mücadelenin temsilcileri. Neden zıt dediğim ikisini ayrı ayrı hatırlatınca anlaşılacaktır.

İSKİLİPLİ ATIF HOCA KİMDİR?

Öncelikle şunu söyleyelim: Atıf Hoca Kuvvayı Milliye karşıtıdır. Teali İslam Cemiyeti'nin kurucusu ve yöneticisidir. Kurtuluş Savaşı sırasında yayınladıkları bildiride Kuvayı Milliye mensuplarına 'İngilizleri kızdırdınız' diyerek çıkışan İskilipli Atıf, Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına ise 'eşkiya' diyerek 'katlerinin vacip' olduğunu söylemiştir.

Teali İslam Cemiyeti Milli Mücadele’ye ve Mustafa Kemal Paşa’ya karşı kurulmuştur. İslamcılık ile İngiliz yandaşlığını beraber sürdürür. Bağımsızlık savaşına karşıdır çünkü bu cemiyete göre Yunanlılar ve İngilizler iyidir. Bu savaşı da bunlar kazanacaktır çünkü onların arkasında Kuvvayı Milliye gibi "cahilce bir cesaret" değil, uygarlık zekâsı vardır.

Atıf Efendinin Teali İslam Cemiyeti Başkanı (Reisi Evvel) olarak yayınladığı bildiriden birkaç satır aktaralım:

"Mustafa Kemal ve Kuvvayı Milliye maskaraları Yunan askerlerinin önünden kaçıyor. Zavallı saf ve gafil halktan topladıkları askerlere 'siz burada onlarla savaşın, biz de arkalarını çevirelim' diyerek sıvışıyorlar. Yazık ki halkımız Talât, Enver, Cemal, Mustafa Kemal gibi beş on eşkıyanın vücudunu ortadan kaldırmak için gereken fedakarlığı yapmıyor.” “ ...Bu eşkıyaları ve asileri en kısa zamanda bertaraf etmek hepimize farzdır.”

“Harp yıllarında sizleri cephe cephe sürükleyen ve din kardeşlerinizin suçsuz yere ölmelerine sebep olanlar arasında Mustafa Kemal, Ali Fuat, Bekir Sami gibi zalimler de vardı. Siz bu zalimlerin cinayetlerine daha ne kadar göz yumacaksınız?”

“Elinize aldığınız bu fetva Allah'ın emridir, Padişah fermanıdır. Sizler bu katil canavarları daha fazla yaşatmamakla mükellef ve görevlisiniz. Bunların vücudlarını külliyen ortadan kaldırmak Müslümanlık için farz olmuştur."

YUSUF AKÇURA KİMDİR?

Yusuf Akçura Türkçülük akımının önde gelen liderlerinden birisidir. Fikirleri ile, önerileri ile, söylemleri ve eylemleri ile bağımsızlık savaşının kazanılmasında ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında büyük emeği geçmiştir. Atatürk’ün en yakınındaki kişilerden birisidir.

Milli mücadeleye bakış açısını şu cümlelerden öğrenebiliriz: “Anadolu’da oluşan Türk milli kuvveti, Türk milliyetini imhaya uğraşan İngiliz, Fransız, İtalyan, Yunan, Ermeni istilacılarını Türk ilinden kovmayı başardı. Onlarla işbirliği yapmış olan Osman hanedanını da arkalarından gönderdi. Bu suretle Türkiye’de ne İstilacı yabancı ne de ferdi saltanat ve hilafet kaldı: Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti doğdu.

Atıf Hoca, Türk Ordusu’nı ve onun başkomutanını "Mustafa Kemal ve Kuvvayı Milliye maskaraları” diye nitelendirirken Akçura bakın bir konferansında neler söylemiş: “Vazifesini tarihte emsali az bulunur bir maharet ve fedakârlıkla başaran muzazzez ordumuza ve onun en yüce harp erlerinden olduğuna şühe kalmayan dâhi başbuğuna şükran ve hürmet arz etmek, bugün her işin başlangıcında milli bir vazifemizdir. Onun için muhterem dinleyicileri, ilim müesselerinin üslup ve geleneğine uygun olarak, ordu ve babuğumuzu üç defa alkışlamaya davet ediyorum:
Yaşasın muzeffer ordumuz ve dâhi başbuğu!”

İSYAN EDİYORUM, KINIYORUM VE KUTLUYORUM

Cumhuriyet kurumlarına Atıf Hoca gibi bir cumhuriyet ve Türklük düşmanının adını verenler varken Yusuf Akçura gibi bir cumhuriyet aydının ve Türk milliyetçisinin anılmamasına isyan ediyorum.

Cumhuriyet’in nimetlerinden faydalanıp, cumhuriyet karşıtı bir hainin ismini cumhurşyet kurumlarına veren AKP iktidarını kınıyorum.

CHP’nin fikir babalarından olan Akçura’ya karşı kayıtsız kalan CHP’lileri kınıyorum.

Türkçülük akımının önde gelen düşünürlerinden olan, Türk milletinin bağımsızlığı ve egemenliği için mücadele eden Akçura’yı yeteri kadar anmayan milliyetçileri ve Türkçüleri kınıyorum.


Akçura’ya Kaynak Yayınları sahip çıktı ve onun söylev ve makalelerini toplayarak “Türk Devriminin Programı” ismi ile kitaplaştırdı. Kitabın tanıtımını ise Vatan Partisi Genel Başkanı Sayın Doğu Perinçek yaptı. Sayın Perinçek’i ve Kaynak Yayınevini de kutluyorum. 

Hiç yorum yok: