5 Ocak 2018 Cuma


İRAN’A NEDEN SALDIRILDI?

Amerika ve İsrail’in kanlı eli İran’ı da karıştırmaya başladı. İran’ın iç dinamiklerini ve halkın  bazı ekonomik durum ve yönetim ile ilgili şikayetleri kaşınarak halk sokaklara çıkarıldı.

Yüz yıllardır beraber yaşamış Farslar, Türkler, Araplar ve Kürtler bir birine düşman kılınmak isteniyor. Amaç belli: İran’ı bölmek. Bu yapılamazsa bile iran’ın Batı Asya’da oynadığı ABD ve İsrail karşıtı eylemlerini sona erdirmek.

Amerika ve İsrail’in Batı Asya ile bu denli ilgilenmesinin üç sebebi var. Bölgedeki petrol kaynaklarını kontraol altına almak; İsrail’in güvenliğini sağlamak, toprak kazanmasına hizmet etmek ve bölge ülkelerini sömürmek.

AMERİKA’NIN SİLAHLARI

Bu ikili bu nedenlerle bölge ülkelerine saldırıyor. Onları bölmeye ve istikrarsızlaştırmaya çalışıyor. Bunu yaparken de kullandığı silah belli: Etnik kimlikleri ve dini inançları ön plana çıkarıp toplumları atomize etmek.

Amerika, yaptığı askeri müdahaleleri haklı göstermek için de bazı sihirli kelimeleri kullanıyor. Demokrasi, insan hakları, adalet, özerklik, dikatörlük sıkça kullandığı kavramlar. Daha da olmazsa müdahale etmek istediği ülkeleri nükler silah üretiyor, kimyasal silah kullanıyor diye itham edip gerekçeler yaratıyor.

Bu konuda da başarılar elde etti. Türkiye’yi istikrarsızlaştırdı. Hatta 15 Temmuz’da işgal etmeye kalktı. Irak’a müdahle etti, bir milyondan fazla insanının ölümüne sebep oldu. Suriye’nin hali ortada. İlk körfez savaşından bu yana 3 milyondan fazla insan hayatını kaybetti.

Bütün bunlara rağmen istediği başarıyı tam olarak sağlayamadı. Özellikle son zamanlarda Türkiye, İran, Irak ve Suriye’nin bazı konularda beraber hareket etmesi Amerika’yı yenilgiye doğru itti.

NEDEN İRAN?

Amerika-İsrail projelerine karşı İran’ın gösterdiği engelleyici tavır dikkate alınınca İran’daki olayların gerçek sebebi de net biçimde ortaya çıkıyor.

Bu konuda Vatan Partisi Genel Başkan yardımcısı Sayın Soner Polat’ın Aydınlk gazetesinde çıkan şu tespitlerini dikkate almalıyız:

“Yakın geçmişe biraz mercek tutalım. İran’ın Hizbullah’a desteği olmasaydı, muhtemelen Lübnan bugün İsrail mezalimi altında inim inim inlerdi! Filistin direnişine şimdiye kadar en büyük ve en samimi desteği İran verdi. Günümüzde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Kudüs’ü ve Filistin’i satmak için ABD himayesinde İsrail ile gizli toplantılar yaptığı dikkate alınırsa, resim daha da netleşir. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin Başkan Trump ile kılıç dansı yaptığı kareleri de hatırlayalım...

İran, en kritik dönemde Suriye’ye verdiği destekle bu ülkeyi ayakta tuttu. Rusya’nın Suriye’ye askeri müdahale öncesinde Kudüs Kuvvetleri Komutanı Tümg. Kasım Süleymani ile görüşmeler yaptığını biliyoruz. Eğer kendi haline bırakılsaydı, ABD ve İsrail’in politik hedeflerine uygun olarak Suriye 3’e ve hatta 4’e bölünebilirdi. Irak, neredeyse bütünüyle IŞİD’e teslim olmuştu. ABD planları tıkır tıkır işliyordu. Barzani’nin afra tafrasından geçilmiyordu. İran’ın desteği ile Irak’ta HaşdiŞabi organize edildikten sonra Irak güvenlik güçleri askeri olarak durum üstünlüğü sağladı. Kuzey Irak’taki bağımsız Kürdistan girişimi silahla ezildi. İran aynı zamanda Suudi Arabistan’ın vahşi ve işbirlikçi rejimini baskı altında tutuyor.”

İşte bu nedenlerle Amerika ve İsrail İran’a saldırdı. Çünkü İran çökerse Türkiye dahil bölgedeki diğer ülkelerin de parçalanması daha kolay hale gelebilir. Tüm bölgede istikrasızlık yıllarca devem eder. Bu durumdan da en fazla İsrail karlı çıkar.

TÜRKİYE ÖNEMLİ

Bizim için önemli olan Türkiye’nin toprak bütünlüğüdür. Batı Asya’daki hiç bir ülke toprak bütünlüğünü tek başına sağlayamaz. Birisi bölünürse sıra diğerine gelir. Türkiye, kendi bütünlüğünü koruması için İran’ın, Suriye’nin ve Irak’ın toprak bütünlüğünü korumasına yardımcı olması gerekir. Bu bakımdan, “katil Esat”, İran’da demokrasi ve özgürlükler yok”, “Barzani’nin devlet kurmasında ne sakınca var” gibi söylemlerden kaçınmak lazım.

Bölge ülkeleri emperyalizme karşı iş birliği yapmalıdır.

İran’daki olaylar konusunda Türkiye dikkatli olmalıdır. Ortamın durulması ve istikarın sağlanması konusunda İran’a yardımcı olmak şarttır. Türkiye’nin vatan bütünlüğü bunu gerektirir.

Geçmişte Suriye’de yaptığımız yanlışlıkların sonucu ortada. Benzer uygulamalar İran halkına değil, Amerika ve İsrail’e hizmet eder.

Hiç yorum yok: