2 Ocak 2018 Salı


2017’NİN KAYBEDENLERİ



2017 yılı kaybedenler ylı oldu. En başta çok güçlü, hiç yenilmez sanılan ABD Ortdadoğu’da yenildi ve kaybetti.

PKK’nın sonu geldi. Önce kendi açtıkları hendeklere gömüldü. Kalanlar da kentlerden, dağlardan sürüldü veya etkisiz hale getirldi. Ne dağlarda ne de kentlerde sığınacak yerleri kalmadı. Amerika’nın verdiği silahlara da onları kurtaramadı.

PKK’nın siyasal uzantısı HDP ‘de kaybetti. Barajı geçemez duruma düştü. Milletvekilleri hapse girdi. Kılıçdaroğlu’nun ‘Adalet Yürüyüşü’ de, Tuncay Özkan’ın çığlığı da onları derman olmadı.

Amerika, PKK’nın uzantısı PYD’ye binlerce tır silah yardımı yaptı. Onları eğitti, donattı ama onlar da kaybetti. Türkiye, bölge ülkeleri ve Rusya ile işbirliği yaparak PYD’yi çembere aldı. TSK Suriye’e girerek Afrin’i güneyden kuşattı.

Barzani referandum yapmaya kalktı; sadece Irak’ı değil, Türkiye ve İran’ı da karşısına aldı. Sonuçta Amerika ve İsrail’e rağmen elindekilerini de keybetti. Irak ordusu karşısında yenildi ve Kerkük dahil bir çok yerden kaçıp gitti.

Amerika’nın bir büyük yalanı daha ortaya çıktı. IŞİD’e yardım ettiği BBC’nin yayınladığı görüntülerle anlaşıldı. Bu terör örgütü de Suriye ve Irak’tan silindi.

2016 yılında darbe yapmaya kalkan FETO’da kaybedenler arasında. Devlet içine yerleşmiş, asker sivil binlerce mensubu tutuklandı, kamudaki görevlerine son verildi. Para kaynaklarına el konuldu. Finans desteği kırıldı. Bütün bunlara rağmen siyasi boyutuna dokunulamadı.

AMERİKA KAYBETTİ

PKK, PYD, Barzani, FETO yenilince Amerika da kaybetmiş oldu. Sadece Türkiye’de değil, Ortadoğu’da hatta tüm dünyada 2017 yılının kaybedeni oldu. Trump’ın yayınladığı güvenlik strateji belgesi bu kaybedişin itirafları ile dolu. Belgedeki saptamalar şunlar:

“Soğuk Savaş’tan sonra tek süper güç kaldık. Ama başarı rehavete neden oldu.

Amerikan gücü artık yenilmez sandık. Ama ABD inişe geçmeye başladı.

Vaşington’daki eski liderler, egemenliğimizi uzak diyarlardaki bürokratlara teslim etti.

Amerikan liderleri Amerika’nın üstünlüğüne inançlarını kaybetti. Sonucunda vatandaş hükümete ve geleceğe güveni kaybetti.

Güven krizi yaşadık ve anahtar alanlarda üstünlüğümüzü başkalarına teslim ettik.

Kuruduğumuz uluslararası örgütleri başkaları kullandı.

Başkaları sanayilerini destekledi, teknoloji çaldı, pazarları yönlendirdi. ABD’nin ekonomik güvenliği tehdit ediliyor.

Sınırı olmayan millet millet değildir!

Evinde refahı koruyamayan, dışarda çıkarlarını koruyamaz.

Savaşı kazanmaya hazır olmayan millet, savaşı önlemeye hazır değildir.

Çin ve Rusya gibi baş rakiplerimiz bize meydan okuyor, Amerikan güvenlik ve refahının altını oyuyorlar.

Kore DHC ve İran, ABD’yi tehdit ediyor.

Son 20 yılın siyasetlerini gözden geçirmeliyiz: Rakipleri işbirliğiyle ve uluslararası düzene katarak dönüştürme siyaseti genel olarak iflas etti.”

AMERİKA’NIN HAMLELERİ

Kaybetmeye alışık olmayan Amerika yenilgilerini tersine çevirmek için hamleler yapmaya başladı:

Suudi Arabistan’da Amerika karşıtı olabilecek prensler pasifize edildi. Yönetim tamamen Amerikancıların eline geçti. Suudiler ABD ve İsrail’in Ortadoğu’daki akeri durumuna getirildi.

Amerika yönetimi PYD’ye 400 milyon dolarlık silah yardımı yapmaya karar verdi. Suriye’nin kuzeyinde 100 kişilik bir ordu kurmanın hazırlıkları yapılmaya başlandı.

İran’da İsrail ile birlikte karışıklık çıkarmaya başladı. Türk, Kürt, Arap fitnesini kışkırttı. Halkı yönetime karşı ayaklandırmaya çalıştı ve çalışıyor.

2018’DE İŞBİRLİĞİ ŞART!

Amerika’nın sömürme ve İsrail’in büyüme arzusu Batı Asya’yı kan gölüne çevirmişti. Akan kanı ancak bölge ülkelerinin iş birliği tam olarak durdurabilir.

Milli devletler korunmalıdır. Etnik kimlik ve mezhep siyasetlerinden vazgeçilmelidir.

Unutumamalıdır ki, Türkiye, Suriye, Irak veya İran’ın birinin bölünmesi diğer ülkelerin de bölünmesine yol açar.

Artan işbirliği 2018’i Batı Asya’nın zafer yılı yapacaktır.


Hiç yorum yok: