25 Ocak 2018 Perşembe

“İLK KEMALİST HAREKÂT”

Oray Yeğin 21 Ocak 2018 tarihinde yazdığı yazıda Zeytin Dalı operasyonunu “İlk Kemalist harekât” olarak nitelendirmiş. Gerekçesini de şöyle anlatmış:

“BÜTÜN ülkelerde hükümetler gündelik işleyişte kendilerine göre birtakım değişiklikler yapsa da kritik anlarda kurucu ideolojinin dayatması devreye girer ve farklı siyasi kampların aynı tepkiyi verdiğine tanık oluruz. Türk Ordusu’nun Afrin operasyonunu da kurucu ideolojinin dayattığı devletin bütünlüğü, bölünmezliği ve ülkenin çıkarlarını her şeyin üstünde tutma ilkesi bağlamında yorumlamak doğru. Tarihi şartlar oluştuğunda görevde bir başka hükümet de olsa bu operasyonun yapılması kaçınılmaz olacaktı, ama tabii her yönetim bu cesur adımı atmaya yeltenemezdi.

Sınırda istikrar sağlanması ve Türkiye’nin (ve ABD’nin) terör örgütü olarak tanımladığı PKK destekli bir Kürt devleti kurulmasının engellenmesine yönelik yaptığı bu operasyon, sarsıntılara ve değişimlere rağmen kurucu ideolojinin hâlâ ne kadar baskın olduğunu gösteriyor. Kemalizm sınırlı bir şekilde devletin bekası, dolayısıyla da Misak-ı Milli sınırlarının korunması olarak tanımlandığında Afrin operasyonu daha da anlam kazanıyor.”

Kemalizm’in özüne ve Zeytin Dalı Harekâtı’nın özelliğine bakınca bu nitelendirmeye hak vermek lazım.

Kemalizm, ideoloji filan değildir; Mustafa kemal Atatürk’ün yaptıklarının özüdür. Kemalizm’e teorik olarak değil, pratik olarak bakmak lazım.

Afrin harekâtını değerlendirelim, bakalım Atatürk’ün yaptıkları ile benzerlik gösteriyor mu?

NEDEN KEMALİST HAREKÂT?

Oray Eğin bu harekâtın Misak-ı Milli sınırlarını korunması olarak tanımlandığında Kemalist Harekât olarak nitelenebilir diyor ki, doğrudur; bu açıdan Zeytin dalı bir Kemalist harekâttır.

Bu tanımlama yerinde ama eksik; biz tamamlayalım:

Zeytin Dalı bir vatan savaşıdır, her vatan savaşı bir Kemalist Harekâttır.

Zeytin Dalı, Amerika’nın başını çektiği emperyalist güçlere ve onların paralı askerlerine karşı yürütülüyor; emperyalizme karşı yürütülen her savaş bir Kemalist harekâttır.

Zeytin Dalı, başta Suriye olmak üzere bölge ülkelerinin tam bağımsızlığını elde etmesine yöneliktir; tam bağımsızlığı hedef edinen her savaş Kemalist bir harekâttır.

Zeytin Dalı, bölgede Amerikan egemenliğine son vermek ve bölge halklarının kendi ülkelerinde egemen olması için yapılıyor; milli egemenlik için yürütülen her mücadele Kemalist bir harekâttır.

Zeytin Dalı, öncelikle Türkiye olmak üzere,  Batı Asya’daki milli devletlerin parçalanıp, bölünmemesi için yapılıyor; milli devletleri korumak için milletlerin yaptığı her savaş Kemalist bir harekâttır.

ORDUMUZ TÜM MAZLUM MİLLETLER İÇİN SAVAŞIYOR

Bu harekâtın Afrin ile sınırlı olmayacağı ve Suriye’nin kuzeyindeki tüm terör unsurlarının temizlenmesine kadar süreceği anlaşılıyor.

Türk Ordusu yaptığı bu savaşla sadece kendi vatanını korumuyor aynı zamanda bölge ülkelerinin de haklarını savunuyor. Tıpkı İstiklal Savaşı’nda olduğu gibi.

Bağımsızlık savaşımızla ilgili bu değerlendirme bize değil, Atatürk’e ait. Savaş devem ederken şöyle diyor:

 “…biz Batı emperyalistlerine karşı yalnız ve kurtuluş ve bağımsızlığımızı korumakla yetinmiyoruz; aynı zamanda Batı emperyalistlerin, güçleri ve bilinen vasıtalarıyla Türk milletini emperyalizme vasıta olarak kullanmak isteyenlere de engel oluyoruz. Bununla bütün insanlığa hizmet ettiğimize inanıyoruz.”

“... Türkiye'nin bugünkü mücadelesi yalnız kendi nam ve hesabına olsaydı belki daha kısa, daha az kanlı olur ve daha çabuk bitebilirdi.”

Zeytin Dalı harekâtı da bu bakımdan uzun sürebilir. Milletimizin sabırlı olması ve ordusuna güvenip Mehmetçiğin her an arkasında durması lazım.


Bu topraklarda Amerikan, İsrail zulmünün son bulacağı günlere doğru gidiyoruz. Eninde sonunda zafer mazlum milletlerin olacaktır. 

Hiç yorum yok: