29 Mayıs 2017 Pazartesi

IĞDIR’IN AL ALMASI, YEMEYE BAL ELMASI

Türküleri sevenler bilir, çok güzel bir Iğdır Türküsü vardır; ne zaman dinlesem çok hoşuma gider ve Iğdır’a bir özlem duyarım.

Iğdır'ın al alması
Yemeye bal alması
Yar Gelenden sonra
Yaremin sağalması

Iğdır için yıllar önce Doğu’nun Çukurova’sı denirdi. Sadece elmaları ile değil, ürettiği pamuk ile de meşhurdu. Gazete haberlerinden öğrendiğimize göre Iğdır’ın bu özelliği kalmamış. Tarım da hayvancılık da gerilemiş.

KÖYLÜ DERTLİ

4 Haziran’da Iğdır İl Genel Meclisi yapılacak seçim ile tamamen yenilenecek. Bu nedenle Iğdır’a giden Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’e bir köylü dert yanmış:

“Dışarıya bağımlıyız. Burası hayvancılık bölgesi ama dışarıdan et alıyoruz. Burada eskiden binlerce insan nasıl yaşıyordu hayvancılıkla, ne güzeldi. Şimdi meralarımız boş, şehrimiz boş”

Bu köylümüz sadece Iğdır’ı değil, Türkiye’nin tamamını tarif etmiş: Azalan üretim ve artan dış alım.

Sayın Perinçek’in cevabı ise bizce çok önemli. Hem durum tespiti var hem de ileriye dönük umut var.

"Burada her şey var, Iğdır ovasında. Her şeyden önce çalışkan insanı var, akıllı insanları var.

Güneş, su, toprak verimli ama politika yanlış. Bu güzel insanlara uyan doğru siyaset yok. Türkiye bundan 15 sene önce dünyada kendi sırtını giydiren, kendi unu, kendi şekeri, etiyle kendi karnını doyuran 6-7 ülkeden biriydi. Şimdi geldiğimiz nokta, su, toprak, insan duruyor ama Türkiye tarım ithalatı yapıyor. Hayvan ithal ediyor, tohum ithal ediyor, insan da ithal etmeye başladı.

Atatürk zamanında üretici korunuyordu, ihracat vardı. Şimdi dışarıdan ithal ediyoruz. Sebebi 80 yılında ABD, Türkiye'ye küreselleşme dedikleri siyaseti dayattı. Sen üretmeyeceksin dediler. Devleti küçülteceksin dediler.

Tuzluca ve Iğdır ovası bu siyasetleri en kuvvetli gören illerimizden biridir. Biz Vatan Partisi olarak bu siyasetleri reddediyoruz. Üretim ekonomisi diyoruz! Iğdır ovasını tekrar pamuk ovası yapacağız. Vatan Partisi buraya sizden güç almaya, kuvvet toplamaya geldi. Sizin gücünüzle kazanacağız. ABD'nin gücüyle değil."

SEÇİMİN ÖNEMİ, IĞDIR’IN ÖNEMİ

Bu seçime Vatan Partisi çok büyük önem veriyor. Neden önem verdiğini de genel başkanın ağzından öğreniyoruz:

“Bize soruyorlar. "Niçin Iğdır? Vatan Partisi niçin Iğdır'a bu kadar önem veriyor." Haritaya bakın. Iğdır Türkiye’nin Azerbaycan’a uzanan eli gönlü. Can Azerbaycan ile buradan el ele veriyoruz. Iğdır önemli çünkü buradan komşumuz İran'la beraber oluyoruz. Dahası var. Iğdır 'ipek yolu' üzerinde. Bu önemini düşman da biliyor. ABD dikkat ediniz Suriye'nin kuzeyinden başlayıp Diyarbakır'ımız Batman'ımız üzerinden Iğdır'a Kars'a Ardahan'a kadar ikinci İsrail kurmak istiyor. 'Kürdistan' demiyorum. Kürt bizim  kürdümüz. Kürdün ismini lekelemiyorum. Ama ABD'nin projesini görüyorsunuz. Silah veriyor. İncirlik'ten kalkan uçaklarla bölücü terörü destekliyor. Amaç komşularımızla aramıza girmek, ipek yolunu kesmek. Asya'ya Çin'e bağlayan ticaret yollarına kama gibi girmek.

Peki biz bu ABD projesini nasıl yerle bir edeceğiz. Iğdır bu ABD projesini yerle bir etmenin merkezi. Çürüteceğiz toprağın altına gömeceğiz bu projeyi. İkinci İsrail Devleti kurulmasına Iğdır’dan izin vermeyeceğiz!”

IĞDIR’IN YİĞİTLERİ

Iğdır’ın çok güzel bir Türküsü daha var.

“Asker olup vatana hizmet eylerem men
Çağrılmadan esker olup giderem men
Giderem gurbet ele yar sana gurban

Gurban olim vatana vatanın bayrağına
Onu candan severem gurban olim ayına
Ayın yıldızına onu candan severem”

Vatana, bayrağa kurban olacak kadar kalbi sevgi ile dolu Iğdır halkı eminim seçimini doğru yapacak ve bu güzel beldeden Türkiye’ye muştulu mesajlar gönderecektir.


Selam olsun Iğdır’a, Iğdır’ın el almasına ve Iğdır’ın ay yıldızı canından çok seven yiğit evlatlarına… 

Hiç yorum yok: