7 Ağustos 2014 Perşembe

SEÇİM TAHMİNİM

10 Ağustos tarihinde yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçiminde genel kanaat ilk turda olmasa bile ikinci turda Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olacağı şeklinde.  Bu görüş yapılan anketlere dayanıyor. Bu anketlerin çoğu Ekmeleddin İhsanoğlu’nun isminin aday olarak açıklandığı günlerde yapılmıştı. Bu günlerde CHP’li seçmenler yaşadıkları hayal kırıklığı nedeni ile seçimi boykot etmek istiyorlardı. Bu istek anketlere katılımın az olacağı dolayısı ile RTE’nin ilk turda seçileceği şeklinde yansıdı.

Durum değişmiştir. RTE’nin  kötü yüzünü her gün biraz daha fazla göstermesi,  CHP’li seçmenlerin   kendilerini Eİ’na oy vermeye mecbur hissetmelerine yol açtı. İlk günlerde yapılan anketlerin bir değeri kalmadı.

Aslında en büyük anket 4 ay önce yapılan mahalli seçimlerdir. Bu seçimlere AKP’nin aldığı toplam oy % 43.5 civarında idi. RTE’nin bu oranın üstüne çıkması çok zor görünüyor. Son 4 ayda insanları kendisinden daha da fazla soğutmak için ne gerekirse yaptı. Öyle tahmin ediyorum ki,  özellikle son bir hafta içinde yaptığı, farklı etnik kimlikleri, mezhepleri ve dini inançları aşağılayıcı davranış ve sözleri, insanların Tayyip’ten soğumasına yol açtı. Bu durumda, son seçim sonuçlarını da dikkate aldığımızda, Tayyip’in alsa alsa % 45-46 oranında oy alacağını tahmin etmek gerçekçi olur.

İhsanoğlu’nun oy oranı sürekli yükselirken, Erdoğan’ın oy oranı düşüşe geçti. İhsanoğlu’nun ilk turda seçilme şansı da artmış oldu. 

Tayyip’in ilk turda seçilme ihtimali sadece bölücü çevrelerin ilk turda onu desteklemesine bağlıdır. Apo da bunu bildiği için Tayyip’i sıkıştırmaktadır. Tayyip, bu ortamda Apo’ya ancak söz verebilir,  taviz veremez. Sözüne güvenilecek bir adam olmadığı için Apo’ya bağlı oyların kendisine gelme ihtimali, dolayısı ile ilk turda seçime ihtimali yoktur. İhsanoğlu’nun şansı daha fazladır.


Bu benim tahminimdir. Bu tahmini Ekmeleddin İhsanoğlu’nu çok beğendiğim için yapmıyorum. Son seçimleri ve gelişen olayları değerlendirerek bir sonuca ulaşmaya çalıştım. Çok değil,  3 gün sonra ne olacağını göreceğiz.

Hiç yorum yok: