22 Ağustos 2014 Cuma

KARİZMATİK LİDERLER

Tarih, çok sayıda karizmatik liderin halklarına yaptığı kötülükleri anlatır. Hiçbir yüzyılda 20. Yüzyıldaki kadar karizmatik lider yetişmemiştir. Bu yüzyılda yetişmiş 4 siyasî lider vardır ki bunların halkına ve insanlığa verdiği zararı hiçbir lider vermemiştir. Bu 4 lider Stalin, Mussolini, Hitler ve Mao’dur.

Halkları bu siyasi liderlerin karizmasına kapılarak peşlerinden gitmişler ve zararı da kendileri görmüşlerdir. Önemli olan, bir siyasi liderin karizması değildir. Önemli olan bir liderin halkını doğru yola mı, yoksa yanlış yola mı götürdüğüdür. Karizmatik liderler genellikle günün gerçeklerinden çok dünün olaylarından etkilenirler. Eylemlerine ülkenin ve dünyanın gerçeklerinden çok hayalleri yön verir.

Bu liderler demagog olur. Yapamayacakları şeyleri taahhüt ederler. Hayalleri akıllarının önündedir. Büyüklük rüyaları görürler. Halklarını gerçekçi olmayan bir ideoloji peşinde koştururlar. Vardıkları yer ise felaket olur.

Karizmatik liderler demokratik yollarla iktidara gelmiş olabilirler ama hayalleri gerçeklerle çatışınca, paranoyaklaşıp diktaya yönelirler. Ülkedeki bütün güçler ellerinde olsun isterler. En yakınlarındaki insanları bile harcamaktan, öldürtmekten çekinmezler. Halklarını da boş bir hayal peşinde felakete götürüler.

Karizmanın sonu kendini ve haddini bilmezliktir. Olayların akışı onlara haddini bildirir, cezalarını öldürülerek veya ülkelerinden sürülerek çekerler.  Bu liderlerin peşinden giden halklar da sonradan pişman olurlar ama onlarında sonu ölüm ve sefalet olur.

Karizmatik olup da mensup olduğu ulusuna çok büyük yararlılıkları olan liderler de vardır ama bunlar çok azdır. Mustafa Kemal Atatürk bunlardan birisidir. Onun büyüklüğü karizmasından değil, gerçekçiliğinden kaynaklanır. Dünyayı ve ulusunu çok iyi tanıyan Atatürk asla hayaller peşinden gitmemiş, gerçekçilikten ayrılmamıştır. Diğer liderler gibi diktaya yöneleceğine, egemenliğin halka geçmesi için mücadele etmiş, demokratik Türkiye’nin temellerini atmıştır. Halkına felaketi değil, saadeti yaşatmıştır.

Şimdilerde halkımız bir karizmatik liderin peşine takılmış gidiyor. Bu lider, bir imparatorluk kurma hayali ile yaşıyor. Osmanlı Devletini yeniden kuracağını hayal ediyor. Bu hayalini gerçekleştirmenin adımlarını teker teker atıyor. Sürekli demagoji yapıyor, halkı yalanlarla oyalıyor. İslam dininin yüceliğini istismar ediyor. İmam hatip liselerini  artırarak kendisine militan yetiştirmenin yollarını açıyor.  Ortadoğu’da sorgusuz sualsiz insan öldüren teröristlerle işbirliği yapıyor. Bunların ve Kürtlerin devlet kurmaları için çabalıyor. Bunlarla bir federasyona giderek Yeni Osmanlı devletini kuracağını hayal ediyor.


Bu lider, çok yakın zamanda hayallerinin gerçeklerle çatışmasına tanık olacaktır. Sonu Hitlerin, Mussolinin, Kaddafinin sonu gibi olabilir. Umarım ve dilerim ki, halkına daha fazla zarar vermeden gerçekleştirmek istediklerinin imkânsız bir hayal olduğunu kavrar. Veya halkımız bu insanın peşinden gitmekten vazgeçer.  Aksi halde, ulusumuz bu karizmatik lider yüzünden  çok daha büyük zararlar görebilir.

Hiç yorum yok: