9 Nisan 2018 Pazartesi


AMERİKAN RUSYA SAVAŞI KAPIDA

Amerika’nın dünya egemenliği arzusu dünyayı büyük bir savaşın eşiğine getirdi. İsrail ile el ele veren Amerika Suriye’ye büyük bir müdahaleye hazırlanıyor.

Amerika, her zamanki gibi , önce yapacağı askeri müdahalenin gerekçesini yaratmaya çalıştı. Suriye’nin Guta’da kimyasal silah kullanarak sivilleri katlettiği yalanını yaydı. Kendi ve dünya kamuoyunu müdahaleye karşı hazırlıklı hale getirdi.

TRUMP’IN KARARI BEKLENİYOR

Dün İsrail jetlerinin Suriye’nin hava alanına saldırması bu savaşın ilk işareti oldu. Bugün de ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de kimyasal silah saldırısıyla ilgili askeri liderlerle görüşerek 24-48 saat içinde büyük bir karar vereceğini' duyurdu.

Suriye ile ilgili kararını süratle alacağını, muhtemelen gün bitmeden bir karar vereceğini söyleyen Trump, askeri seçenekle ilgili soruyu ''Bütün seçenekler masada'' diye yanıtladı.

RUSYA SURİYE’NİN YANINDA

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, Duma'da yaşanan provokatif kimyasal saldırının ardından şu açıklamayı yapmıştı:

"Rus ordusunun, meşru hükümetin talebiyle yerleştiği Suriye'ye, sahte gerekçelerle askeri müdahalede bulunmak kesinlikle kabul edilemez ve bu durum oldukça şiddetli sonuçları tetikleyebilir."

Gazetelerden öğrendiğimize göre, bünyesinde S-400 ve Pantsir-S1 hava savunma güçlerinin yanı sıra Sukhoi Su-30SM filolarının da bulunduğu Suriye'deki Rus görev gücü, olası bir ABD müdahalesine karşı muharebe pozisyonuna geçti. Bu kapsamda iki motorlu yüksek irtifa önleme uçağı olan MIG-31'lerin de sıklıkla devriye sortileri attığı belirtildi.

Rus basınında yer alan iddialara göre, Suriye içindeki Rus askeri varlığı olan tüm üslerde kırmızı alarm verilmiş durumda. Olası bir ABD müdahalesine karşı ABD donanmasına ait gemi ve uçaklara karşı ateş açılacağı ileri sürülüyor. ABD'nin Suriye ordusuna ait stratejik hedefleri, Doğu Akdeniz'de konuşlu gemilerinden vurabileceği tahmin ediliyor.

ERDOĞAN’NIN BÜYÜK HATASI

Durum oldukça ciddi ama ne yazık ki, Türkiye’yi yönetmekte olan AKP iktidarı ve Sayın Erdoğan büyük yanlışlıklar içinde. Amerikan’ın Suriye’nin kimyasal silah kullandığı yalanına inanmış görünüyor ve olası bir savaşta adeta Amerika ve İsrail’in yanında mevzileniyor.

Türkiye 24 Temmuz 2015’den bu yana Amerika ile savaşıyor. PKK,ya karşı yürütülen mücadele, 15 Temmuz gecesi FETÖ’nün  ezilmesi, Suriye ve Irak’ın açılmak istenen  istenen ikinci İsrail koridorunun Mehmetçiğin müdahalesi ile önlenmesi bu savaşın birer parçaydı.

Türkiye bu savaşı yaparken Rusya ve bölge ülkeleri ile işbirliği yaparak başarıyı kolaylaştırdı. Hal böyle iken şimdi “Suriye Guta’da kimyasal silah kullandı” yalanını kabullenerek Sadece Suriye’yi değil, İran’ı ve Rusya’yı da karşısına almış oluyor. 

Erdoğan’ın Esad düşmanlığını devam ettirmesi Türkiye’nin PKK/PYD ile mücadelesine zarar veriyor.

Erdoğan bu tutumu ile ABD, İsrail ve Fransa’nın yanında yer almış oluyor. Son derece yanlış bir mevzilenme. Yarın Amerika Suriye’ye saldırdığı zaman Rusya ve İran’ın olaya müdahil olacağı muhakkak. Bu durumda Erdoğan ne yapacak?

Erdoğan’ın bu tutumu Türkiye için de bölge ülkeleri içinde son derece yanlış ve tehlikelidir. Türk milleti daha ne kadar böyle büyük hatalar yapan bir iktidarı başında tutabilir?

Öyle anlaşılıyor ki, 2019’da Erdoğan artık iktidarda olamayacak.

Hiç yorum yok: