23 Kasım 2017 Perşembe

24 KASIM BİR BÜYÜK SAVAŞIN İLK GÜNÜ

Atatürk ilkeleri doğrultusunda çocuklarımızı, gençlerimiz eğitmek için her türlü zorluğu göğüsleyen ve büyük fedakarlıklar yaparak çalışan, gayret gösteren tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmeler Gününü kutluyorum.

Türk devrimi sadece düşman güçlere karşı verilmiş bir mücadelenin sonucu değildir; devrimin gerçekleşmesi için çok önemli bir savaş da eğitim alanında verilmiştir.

Atatürk “En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. Toplumumuzda yaygın bir bilgisizlik vardır. Memlekette cehaleti süratle ortadan kaldırmak lazımdır. Başka kurtuluş yolu yoktur. Bir toplumun yüzde onu, yüzde yirmisi okuma yazma bilir, yüzde sekseni okuma yazma bilmezse, bu ayıptır. Bundan insan olanların utanması lazımdır” diyerek ortaya bir hedef koymuştur.

"Hedefe yalnız çocukları yetiştirmekle ulaşamayız. Çocuklar geleceğindir. Fakat geleceği yetiştirecek ana-babalar şimdiden az çok aydınlatılmalıdır ki yetiştirecekleri çocukları bu millet ve memlekete hizmet edebilecek, yararlı ve faydalı olabilecek şekilde yetiştirebilsinler. Bilenler bilmeyenleri toplayıp okutmayı bir vazife bilmelidirler" diyerek de erişkinlerinde eğitilmesi gerektiğini vurgulamıştır.

EĞİTİM SAVAŞI BAŞLIYOR

Bu amaçla, 1 Kasım 1928 tarihinde 1353 sayılı kanunla, Arap alfabesi yerine Latin alfabesinin kabulünü sağlamıştır.  Bu tarihten itibaren yeni harflerin öğrenilmesi ve okur yazar sayısının artırılması konusunda büyük bir seferberlik başlatmıştır.

24 Kasım 1928 tarihinde açılan, Millet Mektepleri'nde, yaşlı, genç, çocuk, kadın... herkese yeni harflerle okuma yazma öğretilmiştir.

Millet Mektepleri'nin açılışı ve Atatürk'ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım günü, 1981 yılından beri Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.

MİLLET MEKTEPLERİ

Millet Mektepleri açıldıktan sonra bu okullara bağlı olarak açılan halk dershanelerinde yeni harfler öğretilmeye başlanmıştır. Atatürk de “Başöğretmen” olarak kasaba kasaba, köy köy gezerek Halk dershanelerinde ders vermiştir. Millet Mekteplerine 15-45 yaşlar arasındaki tüm yurttaşların katılmaları zorunlu kılınmıştır. 45 yaşın üzerinde olan yurttaşlar için bu kurslar isteğe bırakılmıştır.

1929-1933 tarihleri arsında Türkiye'de toplam 54.050 Millet Mektebi açılmıştır. Bunun 18.589'u kentlerde, 35.461'i köylerdedir.

Beş yıl içinde Millet Mekteplerine 2.305.924 kişi devam etmiş ve diploma almıştır. Millet Mekteplerine devam edenlerin 458.000'i kadındır ve bunların çoğuna okur yazarlık diploması verilmiştir.

KÖY ÖĞRETMEN OKULLARI

Millet Mektepleri için gerekli olan öğretmen sıkıntısını aşmak için Köy Öğretmen Okulları kurulmuştur. Bu okullarda da yeterli sonuç alınmayınca askerliğini çavuş olarak yapmış köylü çocukları 8 aylık bir eğitimden geçirilerek “eğitmen” yapılmıştır. Bu eğitmenler köylülere okuma yazma ve hesap yapma öğretecek ve onlara sosyal ve ekonomik hayatlarında rehber olacak şekilde yetiştirilmiştir.

İlk eğitmen kursu, Eskişehir'in Çifteler Çiftliği'nde açılmıştır. Bu kurslarda tarım aletlerinin bakım ve onarımı, atların ve ineklerin yapay tohumlama işleri, ekinlerin, otların biçilip harmanlaması gibi işler de yapılmıştır.  Köy Öğretmenleri Projesi sayesinde 4 yılda,  40 000 köyün 7000'inine daha okul götürülmüştür.

SAVAŞIN İLK SONUÇLARI

Türkiye'de 1927 yılında okuma yazma oranı erkeklerde %7, kadınlarda %04 iken, Harf Devrimi'nden ve millet mektepleri açıldıktan 7 yıl sonra (1935) bu oran %19.2'ye çıkmıştır. Bu oran Harf Devremi öncesinin 3 katı kadardır.  

Harf Devrimi öncesi son 200 yılda toplam 30.000 kitap basılmıştır. 1927 yılından 1943 yılına kadar geçen sürede basılan kitap sayısı ise 31.000'dir.


24 Kasım’ın Öğretmeler günü olarak kutlanması işte bu nedenle önemlidir. Bu önemli günde, baş öğretmenimiz Atatürk’ü bir kere daha minnet ve saygı ile anıyoruz. 

Hiç yorum yok: