12 Şubat 2017 Pazar

NEDEN HAYIR!

Değişiklik teklifini gündeme getiren AKP'nin halk oylamasında evet denmesi için öne sürdükleri temel gerekçe şu: PKK, HDP ve FETO değişikliğe hayır diyor, o halde evet demek gerek. Bahçeli'nin gerekçesi ise çok garip Perinçek hayır dediğine göre Erdoğan'ın dediğini yapmak ve evet demek gerek.

Türkiye Cumhuriyeti'nin temel özeliklerini değiştirirken ileri sürülen bu gerekçelerin iler tutar tarafı yok. Değişiklikleri savunamayınca böyle komik gerekçeler ileri sürülüyor.

Evet demek için doğru dürüst bir sebep bulmak mümkün değil. Oysa hayır demek için çok sebep var, sıralayalım:

1.Devletin Anayasa'nın 3. maddesi gereğince değiştirilmesi mümkün olmayan "Demokratik, laik, hukuk devleti" olma özelliği kaybolacak.

2. TBMM'nin yetkileri kısıtlanacak, sadece mecliste ait olması gereken yasama yetkisi bir şahsa devredilecek. Meclisin bakanları ve cumhurbaşkanını denetleme hakkı yok edilecek. Milletvekilleri sözü soru, gensoru, güvensizlik oyu ile artık bakanları görevden alamayacak. Bakanlar meclis dolayısıyla millete hesap vermeyecek.

3. Yetkileri kısıtlanmış milletvekilleri mecliste adeta konu mankenine dönüşecek.

4. Hükümet ve başbakan olmayacak. Bakanları cumhurbaşkanı belirleyecek. Bu bakanlar için meclisten güven oyu istenmeyecek.

5. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek. Meclisin bu konudaki yetkisi kalmayacak. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile "Kamu tüzel kişiliği" kurulabilecek. Yürütme tamamen cumhurbaşkanının elinde olacak. Devletin temel yapısını cumhurbaşkanı yani tek bir kimse değiştirebilecek.

6. Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun 13 üyesinden 6'sını cumhurbaşkanı geri kalanını meclis belirleyecek. Dolayısıyla devletin yargı kuvveti de Cumhurbaşkanına ait olacak. Böylece kuvvetler ayrılığı kalmayacak, devletin 3 kuvveti tek bir adamda toplanacak.


Sonuçta Türkiye Cumhuriyeti ve millet egemenliği büyük yara alacak, ülke fermanlarla yönetilecek. Türk milleti bu hak gaspına asla izin vermeyecektir. 

Hiç yorum yok: