10 Şubat 2017 Cuma

ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR

Atalarımız yıllar önce “Adalet Mülkün (Devletin) Temelidir” demiş.

Anayasamızın değiştirilmez ve değiştirilmesi teklif edilemez maddelerinde Türkiye Cumhuriyeti’nin “demokratik, laik, hukuk devleti olduğu yazar. Yazar yazmasına ama her geçen gün hukuk dışı uygulamalara tanık oluyoruz. Devletin temeli çatırdıyor.

Eğer anayasa değişikliği gerçekleşirse, hukuk devleti filan kalmayacak. Hukuk siyasetin gölgesinde kalacak.

Daha anayasa değişikliği gerçekleşmeden bu değişikliği önerenlerin hukuk dışı uygulamaları Türkiye’de hukuk devletinin ağır yaralandığını gösteriyor.

Neden hukuk devleti ağır yaralıdır diyoruz, gerekçelerimizi sıralayalım:
1.       
Anayasa değişiklik paketi TBMM’de usulsüzlükler sergilenerek kabul edilmiştir.
2.       
Kabul edilen değişiklikle rejimin “demokratik, hukuk devleti” özelliği kalkacaktır. Bu durum anayasanın değiştirilemez hükümlerine aykırıdır; mecliste tartışılması bile hukuk dışıdır.
3.     
  Ettiği yemin ve yasalar gereği tarafsız olması gereken cumhurbaşkanı bir parti başkanı gibi hareket etmektedir.
4.      
Cumhurbaşkanı “Ben anayasa mahkemesi kararlarına saygı duymuyorum, uymuyorum da” diyebilmiştir.
5.      
İktidar Danıştay kararlarını hiçe saymakta, Sayıştay’ın raporlarını TBMM’ye getirmemektedir. Böylece varsa usulsüzlükler halktan gizlenmekte, yürütme Türk Milleti adına karar veren Sayıştay’ın denetiminden çıkarılmaktadır..
6.       
OHAL bahane eden hükümet, OHAL ilanını gerektiren gerekçeleri hiç dikkate almadan, hemen her konuda Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) yayınlayarak TBMM’ye ait yetkileri sınırsız biçimde kullanmaktadır.
7.       
İnsanlar düşüncelerinden dolayı cezalandırılmakta, medya büyük oranda iktidarın kontrolüne girmiş durumda. Haber alma ve düşünce özgürlüğü kısıtlandığı ortamda hukuk devletinden söz edilemez.
8.     
  Devletin bankaları, işletmeleri, arazileri ve daha birçok maddi zenginlikleri bir şirkete (Varlık Fonu Şirketi) devredilmiş ve milletin ve Sayıştay’ın denetiminden çıkarılmıştır.
9.       
Yargı, yürütmeyi denetleyemez hale gelmiştir.

SEÇMENE NE SORULACAK?

Hukuk devletinin büyük yaralar aldığı bir dönemde halk oylaması yapılacak. Seçmene “demokratik hukuk devleti” tamamen yok olsun mu, yoksa kör topal devam etsin mi diye sorulacak.

Seçmen evet derse, yargı, yürütme ve yasama tek kişide toplanacak; demokratik, hukuk devleti filan kalmayacak.


Demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün olmadığı bir devlet artık Türkiye Cumhuriyeti olmaktan çıkmış demektir. 

Hiç yorum yok: