21 Mayıs 2015 Perşembe

ÖLÜM VE SÜRGÜN

Osmanlı'nın son zamanları ölüm, sürgün, kan ve göz yaşı ile doludur. Rus yayılmacılığı nedeni ile, Balkanlar'da, Kafkasya'da milyonlarca insan öldürülmüş veya sürgün edilmiştir. Bu felaketlerin en büyüklerinden birisi Kafkasyada yaşanmıştır.
Kafkas halkları (Çerkez, Abaza, Nogay, Karaçay, Kabartay, Balkar, Oset, Çeçen-İnguş, Dağistan) 1836 yılından itibaren Rus yayılmacılığına karşı yurtlarını kahramanca direnmeye başladılar ve başlangıçta çok da başarılı oldular.
Kırım savaşında Osmanlının yenilgiler alası üzerine Rus orduları doğuya yöneldi ve Kafkasya'da katliamlara arttı. Ruslar, Çerkezler için köylerinde hayatlarını sürdürmeyi imkansız kılacak saldırılar, katliamlar, zulümler yaptılar. Köyler talan edildi, insanlar öldürüldü, hayvanlara, mallara el konuldu. Tarlalar yakıldı, evler yıkıldı.
Çerkezler kahramanca direnmelerine rağmen sonunda yenilgiyi kabul ettiler. 21 Mayıs 1864 tarihinde Ruslar zaferlerini ayinlerle kutladılar. 21 Mayıs tarihin en karanlık günlerinden birisi oldu.
Rusların bu zalim tutumu nedeni ile 1830'lu yıllardan itibaren yüz binlerce Kafkasyalı Osmanlı topraklarına doğru göçtü. Göçmenlerin sayısı tam olarak bilinmemesine rağmen rakamnın 1 200 000 olduğu tahmin edilmektedir. Bu insanların 400 000 kadarı yollarda açlıktan, sefaletten, hastalıktan ölmüş ancak 800 000'ni Osmanlı topraklarında iskan edilebilmiştir. Böylece, Anadolu toprakları bir büyük kavme daha ev sahipliği yapmaya başlamış oldu.
Rus yayılmacılığı sonucu 1820-1864 yılları arasında katledilen yüz binlerce Çerkez'e Allah'tan rahmet diliyoruz ve 21 Mayıs gününü lanetle anıyoruz.
Eyup S. Karakaş
Vatan Partisi Kayseri İl Başkanı

Hiç yorum yok: