26 Mayıs 2015 Salı

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Türk toplumunda eşitsizlik giderek artıyor. Servet, gelir ve fırsat eşitsizliği toplumdaki dayanışma ve birlik olma arsusunu azaltıyor. Siyasi ve ekonomik sistem zaenginlerce belirlendiği sürece bu eşitsizlik daha da artacağa benziyor.

Gelir dağılımdaki bozukluk son 13 yılda daha da arttı. İktidar orta ve fakir halka değil, zenginlere hizmet etti. Özellikle de yandaş iş adamları servetlerine servet kattı. Yoksulluk arttı. Yoksulların payına da kömür makarna düştü.

Ekonomideki bu gidiş fırsat eşitsizliğini de artırdı. Yoksul ve orta hallilerin çocukları ile zenginlerin çocukları aynı şartlarda artı eğitim almıyor. Özel okullar çoğaldı. Paralı üniversitelerin sayıları arttı. Seçme sınavlarıın sağladığı fırsat eşitliği giderek bozuldu.

Parası olan anne babanın çocuklarına özel hoca tutuluyor, iyi dershanelere gidiyor. Sınıf mevcutları az, öğretmenleri seçilmiş oklullarda okuyor. Bu çocuklar elbette yoksul ailelerin çocuklarına göre çok daha şanslı. Üniversite eğitimi alma şansları çok daha yüksek. İcabında özel üniversitelere veya yurt dışına gidebiliyor. Üniversiteyi bitirdiklerinde de işleri hazır.

Bu durum kabul edilemez. Sosyal devlette bütün çocuklar eşit şartlar içerisinde eğitim almalıdır. Bunun için Vatan Partisi'nin bir planı vardır ve Milli Hükümet kurulduğunda aşağıdaki program uygulanacaktır. Çocuklarının daha iyi bir geleceğe sahip olmasını isteyen halkımız bu seçimde Vatan Partisi'ne destek vermelidir.

"Parasız Eğitim ve Spor 

Anaokulundan üniversite sonuna kadar parasız eğitim, kültür ve spor hizmeti sağlanacaktır. Eğitimde öğrencilerden ve ailelerinden katkı payı, yardım ve benzeri adlarla para alınamaz. Ailesinden uzakta öğrenim gören, kimsesiz veya yardıma muhtaç öğrencilerin beslenme, giyim, uygarca eğlenme ve kültür ihtiyaçlarını devlet karşılayacaktır. 

Cumhuriyet Eğitiminin Birliği ve Felsefesi

Millî Hükümet, Cumhuriyet’in devrimci felsefesi kılavuzluğunda, bağımsız, toplumcu, demokratik, laik, bilimsel ve halkçı ekonominin ihtiyaçlarına cevap veren, tek bir eğitim sistemi uygulayacaktır. Bu bağlamda emperyalist çıkar sistemine eleman yetiştiren bugünkü eğitim sistemi temelden değiştirilecektir. Türkçemizi iyi bilen, yurtsever, halka hizmet aşkıyla dolu, devrimci, özgür düşünceli, yaratıcı, başı dik, haksızlığa direnen, cesur, barışçı, dayanışmacı, emeğe saygılı, kamu mülkiyetine özen gösteren, paylaşmacı, insanlığa kardeşlikle bağlı, yetenekli, bilgili, sorumlu, “Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür” kuşaklar yetiştirilecektir. Müzik, resim, tiyatro gibi kültür ve sanat derslerine ve faaliyetine önem verilecektir. Köy Enstitüleri tecrübesi, çağdaş eğitimin ihtiyaçlarına uygun olarak değerlendirilecektir.

Millî Hükümet, öğrenciyi ve öğretmeni, eğitimin merkezine yerleştirecektir.

Özel Kesime ve Tarikatlara Ait Eğitim Kurumları Kamulaştırılacak
Cumhuriyet Devrimi Kanunları’na göre yasadışı olan tarikatlara ve vakıflara ait okullar ve yurtlar ile bütün özel okullar, özel üniversiteler ve özel eğitim kurumları kamulaştırılarak, Cumhuriyet eğitiminin halka hizmet eden kurumları haline getirilecek, Eğitimin Birliği (Tevhidi Tedrisat) sağlanacaktır. "

Eyup S. Karakaş
Vatan Partisi Kayseri İl Başkanı

Hiç yorum yok: