14 Aralık 2018 Cuma

İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ DURUM VE PARTİLER

Değerlendirmeleri somut gerçekler üzerinden yapmak gerek. Ancak bu şekilde geleceğe yönelik tahminler doğru çıkabilir.

Türkiye ile ilgili temel gerçekler şunlar:

Türkiye Amerika ile savaşıyor. Sadece askeri alanda değil, ekonomikve psikolojik olarak da bu savaş devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı makamında da Sayın Erdoğan var.

Türkiye ekonomik olarak büyük bir kriz yaşıyor. Vadesi gelen dış borçları ödeyemez duruma geldi. İşsizlik artıyor. Geçim zorlaşıyor.

PARTİLERİN DURUMU

Türkiye, işte böyle zor ve çetin bir dönemde seçime gidiyor. Partilerin alacağı oyları büyük ölçüde bu iki büyük sorun karşısındaki tutumları belirleyecek.

Sayın Erdoğan ve AKP Türkiyeyi iyi yönetemiyor. Dış tehditlere karşı bazı önemli adımlar atmasına rağmen stratejik ve taktik hatalar yapmaya devam ediyor.

Suriye ile hâlâ iş birliği içine girmedi. İç cepheyi birlik içinde sağlam tutması gerekirken, söylemler ve eylemlerle toplumda çatlaklar oluşturuyor. Üretim ekonomisine geçecek yapısal değişikliklere gitmiyor. Bunlar da Amerika’ya karşı Türkiye’nin elini zayıf bırakıyor.

Yaşadığımız ekonomik sıkıntılar AKP’nin en büyük handikapı. Bu kriz AKP’nin oylarında azalmaya yol açabilir.

AKP’nin en büyük avantajı ise, Sayın Kılıçdaroğlu’nun tutum ve davranışları.

Kılıçdaroğlu, seçim ortamına girdikten sonra HDP’den Ahmet Türk, Abdullah Gül ile görüştü. Almanya’ya gitti ve orada PKKdestekçisi Sevim Dağdelen ile buluşup fotoğraflar çektirdi. Amerika ile kapalı kapılar arkasında bir şeyler devam edip gidiyor.

Sayın Kılıçdaroğu adeta AKP seçim kazansın diye uğraşıyor.

İTTİFAKLAR OLUŞTU

Bu seçimin bir özelliği de partilerin ittifakları, beraberlikleri. İki ittifak söz konusu: birincisi,AKP, MHP; ikincisi ise CHP ve İYİP beraberliği. CHP bir yandan İYİP ile ittifak yaparken diğer yandan HDP ile görüşmeye devam ediyor. HDP bu ikinci ittifakın adı anılmayan üyesi gibi.

CHP ve HDP’nin işbirliği bu seçimlerdeki en önemli belirleyici faktör olacak. Bu işbirliği AKP’nin ekmeğine yağ sürüyor. Bu kadar sıkıntılara rağmen AKP’nin sürekli seçim kazanmasında bu işbirliğinin etkisi büyük.

İYİP yetkililerinin CHP-HDP işbirliğine ses çıkarmamaları ve CHP ile ittifak kurararak HDP’ye gizli destek vermeleri MHP’nin neden bölündüğünü de izah ediyor.

VATAN PARTİSİ İTTİFAKLAR DIŞI

Vatan Partisi ise hiçbir ittifakın içine girmeden seçimlere katılacağını daha önce açıklamıştı. Sayın Perinçek’in bu seçimlerle ilgili şu açıklaması çok önemli:

“HDP ile işbirliğinin milletimizle, vatanımızla, Cumhuriyetimizle ilgili hiçbir gerekçesi yoktur.

HDP ile işbirliği, PKK ile işbirliğidir.

HDP ile işbirliği, Mehmetçiğe ve polisimize kurşun sıkanlara destektir.

HDP ile işbirliği, PKK’ya haraç toplanmasına olanak sağlamaktır.

HDP ile işbirliği, terör faaliyetine eleman bulması için PKK’ya destektir.

HDP ile işbirliği, PKK’ya otorite alanları kurması için yardım etmektir.

HDP ile işbirliği, hele bugünkü koşullarda Mehmetçiğe ihanettir, vatana ihanettir.

HDP ile işbirliği düşmanla işbirliğidir.

CHP İLE İYİ PARTİ YÖNETİMLERİNE VE ABDULLAH GÜL‘E UYARI

Vatan Partisi, seçimlerde ya da başka düzlemlerde HDP ile kesinlikle işbirliği yapmayacak ve HDP ile işbirliği içinde olanlarla birlikte olmayacaktır.

CHP ve İyi Parti yönetimlerini, HDP ile işbirliğine son vermeleri için uyarıyoruz. Bu işbirliği, Mehmetçiğe ihanet anlamı taşımak yanında, Ak Parti’ye en etkili seçim desteğidir.

Devletimiz ve Milletimiz, ABD’nin stratejik piyonu olan PKK terör örgütünü bitirecektir.

HDP ile işbirliğine en kararlı yanıtı milletimizin vereceğinden eminiz.”

Umarız CHP ve İYİP yetkilileri bu uyarıları dikkate alırlar. Aksi takdirde kaybeden onlar olacaktır.

Hiç yorum yok: