25 Aralık 2018 Salı


AMERİKA GİDER BOP BİTER

Trump Suriye’den ABD’nin çekileceğini açıkladıktan sonra Ameka’dan ve Türkiye’den farklı çevrelerden  çeşitli tepkiler gelmeye başladı ve halen de geliyor.

Bu kararın “Sistem”in değil de Trump’ın kararı olduğu Amerika içindeki gelişmelerden anlaşılıyor. Farklı politikacılardan ve gazetecilerden şiddetli eleştiriler alan Trump bunlara Twiter yolu ile  veya video konuşması yayınlayarak cevap vermeye çalışıyor. Bunlardan bazıları:

“ABD, kıymetli canlarını ve milyarlarca dolarını harcayıp yaptıklarını takdir etmeyenleri korumak için hiçbir şey elde etmeden Orta Doğu’nun polisi olmak ister mi? Sonsuza kadar orada mı olalım?”

“Çocuklarımız, genç erkek ve kadınlarımız, insanlarımız, hepsi geri geliyorlar. Biz kazandık ve bu onların da isteği.”

“Lindey Graham’ın askerlerimizi ve milyarlarca dolarımızı korumamıza karşı olmasını anlamak çok zor. Biz orada kalarak ve İŞİD’I öldürerek Suriye, Rusya, İran ve diğer bölge insanları için neden savaşıyoruz. Ülkemize odaklanma ve gençlerimizin evlerine, ait oldukları yere dönme zamanı.”

“Trump Başkanlığının burada bulunmak için tek sebebiydi ve biz Suriye’de IŞİD’I yendik.”

Bütün bunlar Trump’ın bu konuda ne kadar kararlı olduğunu gösteriyor.

TÜRKİYEDE TEPKİLER ÇOK FARKLI

Türkiye’de ise, gazetelerde, televizyonlarda, haber sitelerinde çok faklı tepkiler var.  Sıralamaya çalışalım:

Gizlemeye Çalışanlar: Bunlara göre, Suriye’den Amerika’dan çekilmiyormuş, askerleri çekiliyormuş. Oysa Amerikan varlığı demek askeri birlikler demek. Onlar giderse geriye ne kalacak? Bir de bu karar Amerikan devletinin değil, Trump’ın kararı diyorlar. Sanki Trump Amerikan Başkanı değil de başka bir ülkenin devletin başkanı!..

Korkanlar: ABD’nin kolları arasında terör faaliyetleri yürütenler bu karardan sonra korkuya kapıldı. Biz ne olacağız telaşı içine girdiler.

Yalvaranlar: ABD’ye güvenip her türlü melaneti yapanlar “Amerika bizi bırakıp gitme” diye yalvarıyorlar. İmza kampanyaları açıyorlar ama boşuna. Bundan sonra bunların kaderini Türk ve Suriye ordusu belirliyecek.

İnanamayanlar: Bunlar Amerika ve İsrail’i gözlerinde o kadar büyütmüşler ki, Trump’ın aldığı bu kararı aldatmaca olarak değerlendiriyorlar. Amerika yenilmez, bölgeden de gitmez düşüncesi içindeler.

Ümitsizliğe kapılanlar: Amerikan projeleri ile iktidara gelme planları yapanlar haberi öğrenince moralleri bozuldu, ümitsizlik içinde kaldılar. Amerika gitmez bu bir aldatmacadır deyip birbirlerine moral vermeye çalışıyorlar.

Solcu geçinen bazı çevrelerin Amerika’ya gitme kal diye sızlanmaları ise tam bir komedi...

SİYASİ PARTİLERİN TEPKİSİ

Siyasi partiler de farklı tepkiler verdi:

Kılıçdaroğlu, “Kaygıya kapıldım, Amerika’nın gidişi İran ve Rusya’ya yarar” dedi. Çekinmese, Amerika Suriye’den çıkmasın diye o da imza verecek. Sayın Çeviköz ise Türkiye’nin askeri hareketlerden kaçınması gerektiğini ve diyalog ile sorunların çözümlenmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin askeri müdahalesine karşı çıktı.

Sayın Bahçeli ise kararı memnuyiyetle karşıladı ve “Türk Ordusu Suriye’ye girmeli ve teröristleri temizlemelidir” dedi.

Sayın Akşener ise sessizliği büründü. Bu konuda ne düşünüyor öğrenemedik.

Sayın Perinçek 12 yıl önce Amerika’nın yenileceğini söylemişti, dediği doğru çıktı. Trump’ın seçim kampanyası sırasında, Amerika’nın 7 trilyon doları Orta Doğu topraklarına gömdüğünü ve seçilirse Amerikan askerlerinin bölgeden çekeceğini söylediğini hatırlattı. Trump’ın bu kararının askeri ve ekonomik mecburiyetlerden kaynaklandığını söyledi. Sayın Perinçek’e göre Amerika yenildi ve gidiyor.

AMERİKAN BASINI: PYD İÇİN SAVAŞMAYA DEĞMEZ

Türkiye’de tepkiler bu şekilde devam edip giderken Amerika’da Trump’a medya desteği sürekli artıyor. Yazılardaki tema genellikle PYD için savaşmaya değmez şeklinde.

Bunlardan birisi farklı ve önemli çünkü Amerika’nın bundan sonraki politikaları ile ilgili ip ucu veriyor. Foreign Policy’e, “Trump doğru işi yanlış yoldan yaptı” başlıklı bir makale yazan Stephen M. Walt, “ABD Ortadoğu’da stratejik hedeflerine yoğunlaşmalı: Bölgenin petrol ve gazının dünya pazarına ulaşması” ifadesi kullanmış. Öyle anlaşılıyor ki, ABD, İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan Doğu Akdeniz petrol ve doğal gaz kaynakları için işbirliğine devam edecekler. TSK, mavi vatanımızı ve bu bölgedeki haklarımızı koruyacak güçtedir. Karada yenilen Amerika denizde de haklarımızı teslim etmek mecburiyetinde kalacaktır.

Bu ortamda, Türkiye’nin Suriye ile askeri, siyasi ve ekonomik işbirliğine gitmesi giderek daha da önemli hale geliyor. AKP iktidarı ise ipe un sermeye devam ediyor.

Hiç yorum yok: