14 Ekim 2018 Pazar


BURASI ÇOK ÖNEMLİ SAYIN BAKANIM!

Burası çok önemli Sayın Bakanım, kapitalizmin beşiği olan Amerika ve İngiltere’de bile sosyalizm rüzgarları eserken ve tüm dünyada liberal ekonominin iflas ettiği fikri yaygınlaşırken siz hâlâ liberal ekonomiden vaz geçmeyeceğinizi söylüyorsunuz.

Burası çok önemli Sayın Bakanım, siz ekonomi yönetiminde kendinize Osmanlıyı borç batağına sokan II. Mahmutları, Abdülazizleri, Abdülhamidleri örnek aldınız. Keşke Türkiye’de borçlanmaya son veren, üretimi esas alan ve milli ekonomiyi inşa eden Atatürk’ü örnek alsaydınız. Almadınız, Türkiye’yi borç batağına soktunuz. Özel sektörün ve kamunun dış borcu 500 milyar dolara yaklaştı.

Burası çok önemli Sayın Bakanım, Siz bu borcu kapı kapı dolaşarak ve borç para dilenerek kapatamazsınız. Borcu borçla kapatma devri bitti artık. Ekonomiyi, böyle kurtaramazsınız.

Burası çok önemli Sayın Bakanım, Türkiye’de finans sektörü yabancıların eline geçti. Kamu bankalarının hisselerinin önemli bir kısmı yabancıların elinde. İş Bankası hariç, özel bankaların yönetimine yabancılar hâkim. Şimdi de İş Bankası’nın %28 hissesine göz diktiniz. Anlaşılan bu hisseleri önce Hazineye sonra Varlık Fonu’na daha sonra da yabancılar devredeceksiniz.

Burası çok önemli Sayın Bakanım, kamuya ait ne kadar fabrika varsa, onları yabancılara, hem de yok pahasına sattınız. Türk insanını kendi ülkesinde, yabancıların fabrikalarında çalışan işçilere döndürdünüz.

Burası çok önemli Sayın Bakanım, işsizlik oranları giderek büyüyor. Resmi rakamlara göre, bu oran %11’ler düzeyinde. Her 4 gençten biri ise işsiz durumda. Üretim yok, iş yok, borç çok; sizin uyguladığınız ekonomi politikalarının özeti bu.

Burası çok önemli Sayın Bakanım, yoksulluk sınırı altında yaşayan insan sayısı 16 yılda arttı ve 20 milyona ulaştı. 8 milyon insan da aç yaşıyor. Evine ekmek götüremeyen babalar, anneler var. Gelir dağılımı çok bozuldu. Gelir, servet ve fırsat eşitsizliği giderek büyüyor.

Burası çok önemli Sayın Bakanım, yol yapıyoruz, köprü yapıyoruz, tünel açıyoruz diye yandaş müteahhitleri zengin ettiniz. Bunlara, maliyetin çok üzerinde ödemeler yaptınız. Yetmedi, vergi borçlarını sildiniz.

Burası çok önemli Sayın Bakanım, üreten insan yetiştireceğinize, inanan insan yetiştirme gayreti içine girdiniz. Eğitim sistemini allak bullak ettiniz.

Burası çok önemli Sayın Bakanım, alınan milyarlar tutarındaki borç para inşaata sektörüne kaynak oldu. Kentlerde mantar biter gibi binalar yükseldi. Konut stoku büyüdü, alıcı azaldı. 2 milyon konut boş duruyor, alan yok. Keşke bu paraları üretim tesislerine harcasaydınız ama siz üretimi değil, tüketimi teşvik ettiniz.

Burası çok önemli Sayın Bakanım, hayvancılığı, tarımı geliştiremediniz. Market rafları yabancı menşeli pirinçlerle, mercimeklerle, fasulyelerle, nohutlarla doldu. Ekmekler yabancı ülkelerden gelen unlarla yapılıyor. Uruguay’dan, Sırbistan’dan et gelmese sucuk, pastırma hatta Adana kebap bile yiyemeyeceğiz. Ne alsak ne kullansak hep ithal malı.

Burası çok daha önemli Sayın Bakanım, sizin iktidarınızın Türkiye’nin sorunlarına bir çözümü yok. Bu kafayla ekonomiyi girdiği bataktan çıkaramazsınız. Sonunuz geldi. Çok değil, bir iki yıl içerisinde yapıştığınız o koltuktan ineceksiniz. Bu millet, bir atın acemi sürücüyü sırtından attığı gibi sırtından atacak. Ülke yeniden çalışan, üreten, başı dik ve kardeşçe yaşayan insanların yurdu haline gelecek.
EYUP S. KARAKAŞ

Hiç yorum yok: