29 Haziran 2018 Cuma


KAZANANLAR VE KAYBEDENLER

24 Haziran seçimlerinin kaybedenleri ve kazananları aslında içiçe. Bazı açılardan kazanlar başka bir açıdan  bakınca kaybetmiş görünüyor. 

Şu parti kazandı, şu kaybetti gibi bir değerlendirme yapmayacağım çünkü aynı partiye oy verenler farklı amaçlarla ve farklı düşüncelerle oy verebiliyor. Ayrıca, parti isimi geçince insanlar özgür değerlendirmeler yapamayabiliyor.

Önce kazanlardan başlayalım:

Türkiye’nin bir vatan savaşı verdiğine inananlar ve bu savaşı şimdiye kadar yürüten AKP’in başarılı sonuçlar aldığına ve alacağına inananlar AKP’ye ve Sayın Erdoğan’a oy verdiler ve kazandılar. Erdoğan ve AP tekrar iktidar oldu.

Türkiye’den toprak kopararak yeni kurulması planlanan bir devlete katmak için HDP’yi meclise sokmak isteyenler başarılı oldullar.Bu başarıda bu partinin geçek yüzünü görmeden güçlü bir propogandaya kananların verdiği oylar çok etkili oldu.

PKK’yı ve cemaatleri Türkiye’nin renkleri görüp bunların meclise girmesini destekleyenler kazandı.

AKP iktidarının ve Erdoğan’ın uyguladığı ekonomik programdan nasiplenen yandaş müteahitler, rant ve borsa vurguncuları, ağalar, cemaat şeyhleri medya zenginleri de kazananlar arasında...

İktidarın verdiği sadakalarla geçinenler, bu beleş ve tembel tembel yaşama biçimleri bozulmasın diye AKP’ye oy verenler de kazandı.

Peki ya kaybedenler:

Türkiye’nin Amerka-İsrail işbirliğine karşı savaştığına ve Erdoğan ve AKP’nin bu savaşı kazanmak için bölge ülkeleri ile işbirliğini tesis etmede sıkıntıları olduğuna inananlar ve AKP’ vatan savaşını başarılı bir şekilde yürütmediğine inananlar kaybetti.

HDP-PKK’nın eşbaşkanına özgürlük verilmesini, Avrupa Yerel Yönetimlere Özerklik Şartı’na Türkiye’nin koyduğu çekinceleri kaldırılmasını, ana dilde eğitim yapılmasını, Tunceli’ye Dersim isminin verilmesini, Atatürk zamanında bu bölgede meydana gelen olayları incelemek üzere mecliste komisyon kurup devrin yöneticilerinin suçlanacağı bir ortam hazırlanmasını Atatürkçülük sanarak oy kullananlar kaybetti.

İşsizliğinin, yoksulluğunun, hatta açlığının sebebini AKP’nin uyguladığı ekonomik programlardan kaynaklandığını görmeyip bu partiyi destekleyenler belki amaçlarına ulaştılar ama özde kaybettiler.

Türkiye’nn Amerikan emperyalizmine karşı bşr savaş verdiğine ve bu savaşın kısa zamanda kazanılması için komşularla işbirliği yapılmasına inanan ve AKP’yi bu konuda  başarılıbulmayanlar kaybedenler arasında yerini aldı.

Özal’dan bu yana uygulanan ekonomik sistemin Türkiye’yi borca batırdığına ve dar boğaza soktuğuna inanan ve Türkiye’de planlı, karma ekonomik modelin uygulanması gerektiğine inananlar da kaybetti.

Bu listeyi uzatmak mümküna ama bu kadarı da seçim sonuçlarını değerlendirmek açısından yeterli olabilir. 

Hayırlısı olsun diyelim ve bekleyelim bakalım....


Hiç yorum yok: