14 Haziran 2016 Salı

SURİYE GERÇEĞİ

Suriye çok değil 3-5 sene önce huzur içinde yaşanılan, her dinden ve mezhepten insanın kavgasız yaşadığı bir ülkeydi. Ne oldu da bu duruma geldi?

Milyonlarca insan kaostan, ölümden, bombalardan kaçıp başka ülkelere sığınmak mecburiyetinde kaldı. Kimisi gitmek istediği yere varmadan boğuldu, öldü.  Anneler çocuksuz, çocuklar annesiz babasız kaldı. Her gün yeni yeni kaçışlar ve ölümler…

Mezhep ve etnik köken farklılıkları düşmanlığa dönüştü. Yetmezmiş gibi dünyanın birçok tarafından gelen kana susamış teröristler sözüm ona din adına, Allah adına katliamlara girişti.

Esad ve ona bağlı devlet güçleri bu kaos ve terör ortamı ile baş etmede çok zorluk çekiyor. Ülkenin kuzeyi ise işgal altında. ABD’nin, İsrail’in ve bazı Avrupa ülkelerinin vekâlet verip destekledikleri terör örgütleri Bir yandan Suriye ordusu ile çatışırken bir yandan da kendi aralarında savaşıyor.

Bu terör örgütlerinin varlığı yetmezmiş gibi şimdi ABD ve Fransa askerleri de Suriye’nin kuzeyinde savaşa iştirak ediyor. ABD’nin projesi belli: Suriye’nin kuzeyinde, tıpkı Irak’ta olduğu gibi, bir Kürt bölgesi oluşturmak ve Irak’ın kuzeyinden başlayıp Akdeniz’e kadar uzanan ikinci İsrail koridorunu açmak. Amaç bu!

Bu amaç için milyonlar ölüyor, sürünüyor, sürülüyor. Gerekçe de şu: Suriye’de demokrasi yok, Esad halkına eziyet ediyor. Bu gerekçe ile,  Batı sermayesinin kanlı yüzü kendini bir defa daha Suriye’de gösteriyor.

TÜRKİYE GÜNEYDEN KUŞATILIYOR

Son günlerde PYD ABD desteği ile Suriye’nin Münbiç ve Rakka’ya doğru saldırı sürdürüyor. Münbiç, AKP Hükümeti’nin “kırmızı çizgi” ilan ettiği Fırat’ın batısında bulunuyor.  Amerika biz tepki vermeyelim diye PYD’nin adını da “Özgür Suriye Ordusu” koymuş. İncirlik’ten kalkan uçaklar PYD’nin önünü açıyor, PYD’de ilerliyor. PYD’nin içinde Amerikan’ın özel birlikleri de var.

Bu durumda Türkiye’nin “kırmızı çizgisi”  bir defa daha aşılıyor ve tam bir gaflet örneği içinde olduğu anlaşılan Bakan Mevlut Çavuşoğlu ““ABD bize söz verdi. Operasyon tamamlandıktan sonra Fırat’ın Batısı’nda tek bir YPG’li kalmayacak” diyor.

İncirlik ise Amerika’nın kanlı emperyalist emellerine hizmet etmeye devam ediyor.

Durum Türkiye açısından çok vahimdir. Acilen şu tedbirler alınmalıdır:

İncirlik üssü ABD başta olmak üzere yabancı devletlerin kullanımına derhal kapatılmalıdır. İncirlik üssü tamamen Türk ordusunun kontrolünde olmalıdır.

Türkiye başta Rusya olmak üzere Suriye, İran, Irak ve Lübnan ile ilişkilerini hızla düzeltmelidir ve teröre ve emperyalist emellere karşı müşterek savunma yapmalıdır.

Bölge ülkelerinin geçenlerde Tahran’da Rusya, İran, Irak ve Suriye Savunma Bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda kararlaştırdıkları işbirliğine dâhil olmalıdır.

Suriye ile askeri işbirliği yapılarak Suriye’nin kuzeyi başta PK ve DEAŞ olmak üzere tüm terör örgütlerinden temizlenmelidir.

Türk Ordusu, Türk Polisi PKK ile mücadele edip şehitler verirken YPG’nin (PKK) Türkiye’yi güneyden kuşatmasına asla izin veremez, vermemelidir.


Önlemler acilen alınmalıdır. Geçen her gün bizim ödeyeceğimiz bedeli hızla büyütecektir. 

Hiç yorum yok: