22 Haziran 2016 Çarşamba

AMASYA TAMİMİ

21-22 Haziran tarihleri Türk devriminin en önemli günlerindendir. Bu günler Amasya Tamimi’nin yazıldığı ve telgraf yolu ile tüm Türkiye’ye duyurulduğu tarihtir.

19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a ayak basan Mustafa Kemal daha sonra Amasya’ya geçmiş ve yaveri Abbas Bey’e yazdırdığı bu genelge ile tüm dünyaya Türk direnişinin başladığını ilan etmiştir. Bu genelge tam bir “ihtilal bildirisidir.” İlk defa “Milli Hakimiyet”ten söz edilmekte ve İstanbul Hükumeti hiçe sayılmaktadır.

Bu genelgenin özeti şöyledir:

“Vatanın bütünlüğü milletin bağımsızlığı tehlikededir.

İstanbul hükümeti aldığı sorumluluğun gereğini yerine getirememektedir.

Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.

Milletin içinde bulunduğu durum ve şartların gereğini yerine getirmek ve haklarını gür sesle cihana duyurmak için, milli bir heyetin varlığı zaruridir.

Anadolu’nun her bakımdan en güvenilir yeri olan Sivas’ta hemen milli bir kongre toplanması... Bunun için bütün illerden milletin güvenini kazanmış üç temsilcinin mümkün olan en kısa zamanda yola çıkılması gerekmektedir.”

Bu genelge ile Türk Milleti hem İstanbul Hükumetine ve hem de İşgalci güçlere karşı mücadeleye çağrılmıştır. Bu direnişin ilkeleri böylece yazılı hale getirilmiştir.

Bu direniş Avrupalı devletlerin sömürgelerindeki mazlum milletler için de bir örnek ve umut olmuştur.

Amasya tamimi ile tüm dünyaya ilan edilen milli mücadele Türk Milleti’nin zaferi ile sonuçlanmış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması bu şekilde mümkün olmuştur.

Bizler bağımsızlığımızı ve egemenliğimizi Başta Mustafa Kemal Atatürk’e ve onun silah ve devrim arkadaşlarına ve elbette bu uğurda canlarını veren şehitlerimize borçluyuz. Hepsini rahmet ve minnetle anıyoruz.

Amasya Tamimi’nin yazılıp tüm dünyaya duyurulmasından bu yana 97 yıl geçti. Bu tamim ile ilan edilen milli mücadele sonucu kurulan Türkiye Cumhuriyeti büyük tehditler altında. Vatanın bütünlüğü, ülkenin bağımsızlığı ve milli egemenlik tehlikede. Bu tehlikelerin bilincinde olarak biz de tüm dünyaya ilan ediyoruz:


“Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.”

Hiç yorum yok: