23 Şubat 2016 Salı

BU BİR İTİRAFTIR

Suriye’de bombalar patlıyor, insanlar ölüyor, bebekler ölüyor, çocuklar ölüyor. İnsanlar daha güvenli bölgelere gitmek için evini, yurdunu terk ediyor. Bu da çare olmuyor, denizlerde boğuluyor.

Bütün bu kötülüklerin tek sebebi var;  Suriye’deki istikrarın bozulması ve devlet otoritesinin bazı bölgelerde yok edilmesi.


Suriye’yi istikrarsızlaştırıp kan gölüne dönmesine ve milyonlarca insanın göç etmesine sebep olanların gerekçesi de şu: Suriye’de demokrasi yok. Suriye’de demokrasi yok ama DEAŞ’ın veya El Nusra’nın veya YPG’nin hâkim olduğu yerlerde demokrasi var. Suriye’ye demokrasi getirecek olan Suudi Arabistan’da, Katar’da demokrasi var. Hikâyedeki kurt bile kuzuyu yemek için daha tutarlı nedenler göstermiş.

Televizyon izliyorum; Halep’te patlayan bomba sonrası halktan insanlar konuşuyor daha doğrusu feryat ediyor. Çocuklarını kaybeden analar ağlıyor. Halktan birisi canı yanmış vaziyette; bizden ne istiyorlar? Bizi neden öldürüyorlar? Bizim vatanımızı neden elimizden almak istiyorlar? Biz burada yıllardır dini inanç, mezhep farkı gözetmeden kardeşçe yaşıyorduk. Bizi bize neden düşman etmek istiyorlar? Kim bunlar? Diye soruyordu.

Bu soruların cevabı başbakanımız Davutoğlu’ndan geldi:

 “Eğer bugün rejim ülkenin tüm topraklarını kontrol edemiyorsa bu Türkiye’nin sayesindedir. Bu desteği sürdüreceğiz”

Bu bir itiraftır. Davutoğlu’nun “rejim”den kastı meşru Suriye hükumetidir. Bir bölgeye devlet hâkim olamazsa, istikrar bu bölgede sağlanamaz. Kimin bileği güçlü ise o diğerlerini ezer. Devlet olmayınca hak da olmaz, hukuk da olmaz.

Davutoğlu’nun bu itirafının hesabı gün gelir sorulur.

AKP iktidarının yanlış Suriye politikalarının öldürücü etkisi sadece Suriye’de görülmüyor. Dün PKK nasıl Irak’ın devlet bütünlüğü kaybolduğu için Kandil’e yerleşip üs kurduysa, bugün de YPG-PYD Suriye’nin kuzeyinde aynı şeyi yapıyor. Irak’ın kuzeyinden başlayıp Akdeniz’e inmesi planlanan ikinci İsrail (Kürt) koridoru YPG eli ile açılmaya çalışılıyor.

Suriye devletinin bu bölgede hâkim olmasını önlediğimiz için YPG bu fırsatı buldu. Suriye’nin bütünlüğü bozulmasaydı biz şimdi ABD ile PYD’nin kavgasını yapmazdık.


Zararın neşesinde dönülse kardır. Türkiye başta Suriye olmak üzere bütün bölge ülkeler ile işbirliği içine girmeli ve bu ülkelerin bölünmemesi için beraber hareket etmelidir. Suriye bölünürse, Irak bölünürse, İran bölünürse Türkiye de bölünür. Bu gerçek göz ardı edilerek yapılan yanlışlıklar sadece Suriye’de değil, Türkiye’de de bombaların patlamasına yol açıyor. Yazık oluyor insanlar, canlar gidiyor, canlarımız gidiyor. Yeter artık!

Hiç yorum yok: