7 Mart 2015 Cumartesi

TESADÜF BU YA!

Tesadüf bu ya, diktatörlerin çoğu demokratik yollardan iktidara gelmiş ve iktidarı eline geçirdikten sonra diktatör olmuşlar. Bunlardan birisi de Hitler. Diktatörlerin hayatı çok benzerlikler gösteriyor.

Tesadüf bu ya;  Hitler Nasyonel  Sosyalist işçi Partisi (Nazi) başkanlığına geldikten sonra yaptığı bir konuşmadan  dolayı halkı şiddet kullanmasını tahrik ettiği için hapse mahkum olmuş. Hapishanede imtiyazlı bir muamele görmüş. Ona nehre bakan bir oda verilmiş. Misafirlerini odasında kabul edebiliyormuş.

Tesadüf bu ya; Hitler de demokrasinin sağladığı imkânları kullanarak iktidara gelmiş. 1932 yılında yapılan seçimlerde Nazi Partisi  % 37.4 oranında oy almış. Tesadüf bu ya, bu yüksek oyu almasında Almanya’da yaşanan ekonomik krizin büyük rolü olmuş. Bu seçim sonucunda Hitler 30 Ocak 1933 yılında başbakan olmuş.

Tesadüf bu ya; Hitler iktidara gelir gelmez,  ilk hedefi kadrolaşarak devletin bütün kurumlarını etkisi altına almak olmuş.

Tesadüf bu ya; yargıyı kontrol altına alarak muhalifleri tutuklatmaya başlamış. Özel Halk Mahkemeleri kurmuş ve bu mahkemelerden istediği kararları çıkartmış.

5 Mart tarihinde yapılmış olan seçimlerde, tesadüf bu ya devletin bütün imkanlarını Nazi Partisi lehine kullanmış ve oyunu çok artırmış.

Tesadüf bu ya; iktidarını diktatörlüğe dönüştürmek için iş adamlarına çok baskı uygulamış. Krupp vasıtasıyla iş adamlarına “Ya siz bu parayı vereceksiniz veya bu parayı biz sizden zorla alacağız” diye mesaj yollamış ve iş adamlarında büyük miktarlarda maddi destek almış.

Tesadüf bu ya; Hitler de hem başbakan hem de devlet başkanı yetkilerinin kendisinde olmasını çok istemiş. Hindenburg  ölünce, yapılan bir halk oylaması ile Hitler hem devlet başkanı hem de başbakan konumuna gelmiş.

Tesadüf bu ya; Hitler de kamuoyunu etkilemek için basının çok büyük güce sahip olduğunu biliyormuş. Bu nedenle kendisine yardım etmeye hazır iş adamlarının desteğini alarak gazetelerin çoğuna hâkim olmuş. Kendisini destekleyen gazetelerin  tirajı  hızla artmış ve günlük 30 milyona ulaşmış.

Tesadüf bu ya; Hitler sanat dünyasını da baskı altına almış. Büyük bestecilere sansür uygulamış; orkestra şeflerinin işine son vermiş.

Tesadüf bu ya;  Hitler de dini inançları kendi lehine kullanmış. Katolik kiliselerine baskı uygulamış.  Protestanların kendi rejimini desteklemesini sağlamış.  Tesadüf bu ya; Hitler de din ve vicdan özgürlüğüne ve laikliğe karşıymış.

Tesadüf bu ya; Hitler de kadın erkek eşitliliğine karşıymış.  Ona göre kadının görevi evde oturup çocuk yetiştirmekmiş.

Tesadüf bu ya; diktatörlerin sonu hiç iyi olmamış. Çoğu halkın ayaklanması sonucu asılarak veya linç edilerek öldürülmüş. 


Garip değil mi?

Hiç yorum yok: