3 Kasım 2019 Pazar


YAŞASIN CUMHURİYET


Bu yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta büyük bir coşku ile kutlandı. İzlediğimiz her video, her görüntü bize sevinç verdi, geleceğe dönük umutlarımızı bir kez daha artırdı. Toplumun büyük kısmının Mehmetçik selamı vererek ordumuzun arkasında olduğunu göstermesi ise ayrı bir kıvanç kaynağı oldu.

Cumhuriyet sevgisi muhteşemdi ama ne yazık ki, Cumhuriyet konusunda bazı kesimlerin bilgisinin ve bilincinin eksik olduğu da görüldü.

Bu kesimlerin cumhuriyet sevgisinden mutlu olduk ama farkında olmadan Cumhuriyet düşmanlarını desteklemeleri biz üzdü. Türkiye Cumhuriyet’inin temel özelliklerini bilinmezse, ne yazık ki, böyle yanlışlıklar yapılıyor.

NEDİR BU CUMHURİYET?

Türkiye Cumhuriyeti bir milli devlettir. Milli devletlerin üç temel unsuru vardır:
1.       Sınırları belli bir ülke: Vatan;
2.       Aynı siyasi otorite altında yaşayan, bazı ortak değerlerle birbirine bağlı ve birlikte yaşamağa karalı bir insan topluluğu: Millet
3.       Kendisinden üstün bir güce bağımlı olmayan bir kudret, yani “egemenlik”.
Cumhuriyet’e sahip çıkmak için öncelikle bu üç unsur koruyup kollamamız gerekir.

ÖNCE VATAN

Bugün için vatan bütünlüğünün sağlanması, en önemli görevimizdir. Batı emperyalizminin hedefinde vatan topraklarımız var. Sadece topraklarımız değil, mavi vatanımıza da göz diktiler.

Yıllardır, PKK/HDP, FETÖ, DEAŞ gibi terör örgütleri emperyalizmin emrinde bize saldırıyorlar. Doğu Akdeniz’de ise Amerikan, İsrail, Yunanistan donanmaları namlularını bize doğru doğrultmuş tatbikatlar yapıyorlar. Karada da denizde de Cumhuriyetimizin baş düşmanı Batı emperyalizmi. Bu gerçek tam olarak anlaşılmadan Cumhuriyet’i korumak mümkün değil.

EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR

Cumhuriyet iki ilke üzerine kuruldu: Tam bağımsızlık ve millet egemenliği.

Egemenlik kavramını ikiye ayırmak mümkün: “Devletin egemenliği” ve “Devlet içinde egemenlik”.

Devletin egemenliği, devletin dışa karşı egemenliği demektir. Bir devletin egemen olması, o devletin kendisi dışında bir güce tâbi olmaması anlamına gelir. Devletin içinde egemenliği ise devletin gücünün nereden kaynaklandığı, bu güce kimin sahip olduğu ve bu gücün nasıl kullanılacağı belirler. Cumhuriyet’in temeli millet egemenliğidir. Devlet her türlü otoritesini milletten alır. Bunun dışında bir uygulama Cumhuriyet karşıtlığıdır. Milletin vatanın her karış toprağına egemen olması gerekir.

MİLLİ BİRLİK ÖNEMLİ

Türkiye Cumhuriyeti bir Türk devletidir. Türk milletinin tarifini Atatürk, “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk denir” diyerek yapmıştır. Hangi etnik kökenden gelirse gelsin, hangi dini inanca sahip olursa olsun Cumhuriyet’e vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk milletinin bir ferdidir.

İçimizde farklı milletlerin bulunduğunu iddia etmek, etnik kimlik ve mezhep farklılıkları üzerinden siyaset yapmak Cumhuriyet karşıtlığıdır.

Laiklik hem millet egemenliğinin hem de milli birliğin önemli bir şartıdır.

KİMLER CUMHURİYET DÜŞMANI?

Cumhuriyeti koruyup kollamak için kimlerin Cumhuriyet karşıtı ve düşmanı olduğunu bilmemiz lazım. Yukarıda Cumhuriyet’imizin üç temel unsurunu sıraladım. Bunlar aleyhine kim eylemde bulunuyorsa, kim farklı söylemler içindeyse, o Cumhuriyet düşmanıdır.

Vatanımızı bölmek için silahlı, silahsız eylemlerde bulunan, Mehmetçiklerimizin, halkımızın canına kasteden PKK/HDP, FETÖ, DEAŞ Cumhuriyet düşmanıdır. Sadece bunlar değil, bunlarla gizli, açık işbirliği yapan herkes de Cumhuriyet düşmanlığı yapmaktadır.

Yerel özerklik isteyen ve bunlara destek olan herkes Cumhuriyet düşmanıdır.

Ana dilde eğitim, kamusal alanda ana dilde hizmet gerekir diyen herkes Cumhuriyet düşmanıdır.


Hiç yorum yok: