7 Mart 2019 Perşembe


EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ VE UNUTULANLAR

Vatan Partisi Öncü Kadınları olarak tüm kadınlarımızın “Emekçi Kadınlar Gününü” kutluyoruz. Sadece kadınlarımızın değil, tüm emekçilerimizin üretim araçlarında ve kamu yönetiminde çok daha fazla söz sahibi olmasını diliyoruz.

 Maalesef unutuldu, “Emekçi” sözcüğü unutuldu ve 8 Mart “Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı.

8 Mart’ın emekçi kadınlar günü olmasına vesile olan fabrika yangınında, emeklerini sermayeye karşı savunmaya çalışan ve üzerlerine kapılar kilitlendiği için canlı canlı yanarak hayatlarını kaybeden 129 işçi kadın da unutuldu.

26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın “Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılmasını sağlayan Clara Zetkin de unutuldu.

1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı)  Dünya Kadınlar Günü” isminin, "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak değiştirilmesi için Clara Zetkin ile birlikte  büyük mücadele veren sosyalist önderlerden Rosa Luxenburg da unutuldu.

Bunları kim unutturdu derseniz söyleyelim, 129 işçi kadını kim fabrikaya kilitleyip yaktı ise o unutturdu.

Bütün bunlar unutulunca 8 Mart “Emekçi Kadınlar Günü” çiçeklerle, pastalarla, çelenklerle kutlanan bir feminist harekete dönüştü.

Oysa, 8 Mart sermaye-emek çelişkisine dayanır, kadın-erkek çelişkisine değil. Sermaye-emek çelişkisi ortaya konulmadan 8 Mart kutlanmış sayılmaz.

Kadın emekçilerin sorunları onların üretim araçlarının ve kamunun yönetiminde söz sahibi olması ile çözülebilir. Onların karanfile değil, yetkiye ihtiyaçları var.

Partilerin belediye başkan adaylarına baktığımızda kadın aday oranının %5’i geçmediğini görüyoruz. Bu kadın adayların ize büyük çoğunluğu zaten emekçi değil. Vatan Partisi’nin adaylarının %8’i kadınlardan oluşuyor ve bunların da çoğu da emekçi…

Umarız ki, bin bir zorluk içinde çalışan, işsiz kaldığı için bebeğini doyuramayan, taşeronlaştırılarak ücretleri düşürülen ve iş güvencesi yok edilen, sabahın seherinden gecenin karanlığına kadar tarlalarda, bahçelerde çalışan, emeğinin karşılığını alamayan, ücret düşüklüğünden, emeklilikte hak kaybından, aşırı iş yükünden, patron baskısından ve şiddete maruz kalmaktan şikayetçi olan kadınlarımız Vatan Partisi’ne oy veriler ve belediyelerde ve kamuda söz sahibi olurlar. Ancak bu şekilde yönetim sermayeden emekçilere geçer ve emekçiler de kendi sorunlarını kendileri çözerler.

Çalışan kadınlarımız için yerel seçimlerin güzel günlerin başlangıcı olması dileği ile tüm kadınlarımızın Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum…

Hiç yorum yok: