22 Nisan 2015 Çarşamba

23 NİSAN VE MİLLİ EGEMENLİK

Tüm Türk Milletinin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum.

23 Nisan 1920 tarihi Türk Milletinin tam bağımsızlık ilkesi ile egemenliğini eline aldığı gündür. Bu nedenle bu bayram, çocuk bayramı temasından daha çok “Milli Egemenlik” teması işlenerek kutlanmalıdır.

Birinci Cihan Harbinde Osmanlı Devleti müttefiklerinin yenilmesi nedeni ile çok ağır şartlar içeren Mondros mütarekesini imzalar. İtilaf devletleri, başta İngiltere olmak üzere 16 Mart 1920 tarihinde İstanbul’u işgal etmeye başlarlar. Haber Ankara’ya ulaşır. Mustafa Kemal Atatürk bu olayı şöyle değerlendirir:

“Bugün zorla işgal etmek suretiyle Osmanlı Devleti’nin 700 senelik hayat ve hâkimiyetine son verildi. Yani bugün Türk milletinin medeni kabiliyetinin, hayat ve istiklal hakkının ve bütün istiklalinin müdafaasına davet edildi."

Osmanlı Mebusan Meclisi son toplantısını işgal altındaki İstanbul’da 18 Mart 1929 tarihinde yaptı. 11 Nisan günü Padişah Meclis-i Mebusan’ı kapattığını ilân etti. Aralarında hükümet üyeleri ve mebuslarında bulunduğu çok sayıda vatansever Malta’ya sürüldü.

Bu gelişmeler üzerine Mustafa Kemal, Ankara’da bir meclis toplamaya karar verdi. Hazırlıklar yapıldı; Mebuslar belirlendi ve 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. İlk konuşmayı en yaşlı üye olarak başkanlığa seçilen Sinop Mebusu Şeref Bey  yaptı. 

“Tam istiklal ile yaşamak hususunda yaşamak hususunda kati azimde olan çok eskiden beri hür ve müstakil milletimiz, esaret vaziyetini şiddetle ve kesin olarak reddetmiş ve hemen vekillerini toplamaya başlayarak büyük meclisinizi vücuda getirmiştir. Bu büyük meclisin ikinci reisi sıfatıyla ve Allahın yardımı ile milletimizin iç ve dış tam istiklâl içinde kaderini bizzat eline aldığını ve idare etmeğe başladığını bütün cihana ilân ederek Türkiye Büyük Millet Meclisini açıyorum”

Şeref Bey bu konuşma ile Türk Milleti’nin kaderini kendi eline aldığını ve hür ve müstakil yaşamak için mücadele etmeye kararlı olduğunu ilân etmiştir. Bu konuşma, Milli Egemenliğin tesis edildiğinin işaretidir.  İstiklal Harbi millet egemenliğinin korunması için itilaf devletlerine, padişah güçlerine karşı yapılmıştır. Millet egemenliğini eline almıştır ve bu hakkını sonsuza kadar korumaya kararlıdır.

Son yıllarda ortaya çıkan milli egemenliği yok edip, kişisel hakimiyetini oluşturmaya çalışan diktatör bozuntuları için Atatürk’ün şu ifadelerini hatırlatmak isterim:

“Egemenlik, hiçbir mâna, hiçbir şekil ve hiçbir renkte ve işarette ortaklık kabul etmez.”

“Hiç şüphe yok, devletimizin ebedi müddet yaşaması için, memleketimizin kuvvetlenmesi için, milletimizin refah ve mutluluğu için hayatımız, namusumuz, şerefimiz, geleceğimiz için ve bütün kutsal kavramlarımız ve nihayet her şeyimiz için mutlaka en kıskanç hislerimizle, bütün uyanıklığımızla ve bütün kuvvetimizle millî egemenliğimizi muhafaza ve müdafaa edeceğiz. “

“Egemenlik ve saltanat hiç kimse tarafından hiç kimseye, ilim icabıdır diye; görüşme ile, münakaşa ile verilmez. Egemenlik, saltanat kuvvetle, kudretle ve zorla alınır.

“Millet egemenliğini almıştır ve isyan ederek almıştır. Alınan egemenlik, hiç bir neden ve biçimde terk edilemez; geri verilemez. Bırakılamaz. Bu egemenliği tekrar geri alabilmek için, almak için kullanılmış araçları kullanmak gerekir.”

Hiç yorum yok: