21 Temmuz 2014 Pazartesi

MENDERES DEMOKRASİ KAHRAMANI İMİŞ!

CHP lideri Kılıçdaroğlu tarafından cumhurbaşkanlığına aday gösterilen İhsanoğlu Menderes’in kabrini ziyaret etmiş ve ondan demokrasi kahramanı olarak bahsetmiş. İhsanoğlu’na göre Menderes,  bir diktatörlüğü yıkmış ve başbakan olmuş. İhsanoğlu, bu sözleri ile çok partili hayat geçmemizde büyük rolü olan İnönü’ye de diktatör demiş oluyor. 

Çok partili hayata geçmemizi sağlayan İnönü diktatör; çok partili düzen sayesinde iktidara gelip, muhalefet partilerini kapatarak iktidarını demokratik olmayan yollarla iktidarını devam ettirmek isteyen Menderes ise demokrasi kahramanı. Olacak şey değil…

14 Mayıs 1950 tarihinde, yani İnönü’nün cumhurbaşkanı olduğu dönemde seçim yapıldı ve Demokratik parti oyların % 53.33’ünü alarak iktidara geldi. Bu seçim sonucunda, Celal Bayar cumhurbaşkanı, Adnan Menderes  ise başbakan oldu. Böylece 10 yıllık Menderes dönemi başlamış oldu.

Menderes’in 10 yıllık iktidarında antidemokratik çok işlem yapılmıştır. Gazetelere ve gazetecilere baskı uygulandı,  muhalif gazeteciler hapse atıldı. Hüseyin Cahit Yalçın 79 yaşında iken hapse girdi. İnönü’nün damadı, gazeteci Metin Toker 9 ay 10 gün hapis cezasına çarpıtıldı.  Bir karar çıkarılarak resmi ilanların hangi gazetelere verileceği yetkisi hükümete verildi. O zaman da yandaş gazeteler maddi olarak desteklendi, muhalif gazeteler parasız bırakıldı. 19 Eylul 1955’te Ulus gazetesi süresiz, Hürriyet ve Hergün 15’er gün süreyle kapatıldı.

Yargı baskı altına alındı. Çok sayıda hâkim bakan kararı ile emekliye ayrıldı. Bunların arasında yüksek mahkeme başkanları ve üyeleri de vardı. Üniversitelere baskı uygulandı. Bazı profesörler bakanlık emrine alınarak görevden men edildi.

Siyasi partiler de antidemokratik ve baskıcı uygulamalardan nasibini aldı. CHP’nin mal varlığına el konuldu.  Siyasi partilerin çalışmalarına kısıtlamalar getirildi. Mitingler ve salon toplantıları yasaklandı. CHP Genel Sekreteri  Kasım Gülek tutuklanarak 6 ay hapse mahkum edildi. Aynı şekilde CKMP genel başkanı Osman Bölükbaşı da tutuklandı ve 6 ay hapis cezası aldı. İnönü’ye Türkiye’nin birçok yerinde saldırılar düzenlendi.

Son olarak 12 Nisan tarihinde CHP hakkında bir meclis soruşturması açılmasına karar verildi. Bir “Tahkikat Komisyonu”u kuruldu. Bu komisyona çok geniş yetkiler verildi. Amaç CHP’yi kapatarak tek partili döneme dönmekti. 27 Mayıs darbesi bu amaca ulaşmayı engelledi.

İnönü, bir konuşmasında “benin en büyük iki eserim çok partili sistem ve köy Enistitüleridir” der. Menderes  bu iki büyük eserden Köy Enistitüleri’ni toprak ağalarının  baskısı ile kapatmış; çok partili sisteme de son vermek üzere iken 27 Mayıs Darbesi ile iktidardan uzaklaştırılmıştır.

Özetle  Menderes,  demokrasi yolu ile iktidara gelmiş ve demokratik kuralları bir taraf bırakarak iktidarını sürdürmek istemiştir. Böyle bir insana “demokrasi kahramanı” demek, insan hakları ve demokrasi için hayatlarını hiçe sayarak mücadele veren insanlara karşı büyük bir haksızlıktır.

Menderes'i demokrasi kahramanı, İnönü'yü ise diktatör olarak niteleyen birisini  cumhurbaşkanlığına aday göstermesi ise doğrusu çok düşündürücüdür.


Hiç yorum yok: