17 Mart 2020 Salı


KORONAVİRÜS İLE İLGİLİ YANLIŞLAR VE DOĞRULAR

Medya ve sosyal medyada dolaşan bazı haber ve bilgiler doğru mu acaba? Cevapları aşağıda:

YANLIŞ: COVID-19’u tedavi eden aşı geliştirildi.
DOĞRU: Bugün için böyle bir aşı yok. Bilim adamları bunun için çalışıyor ama aşının geliştirilmesi ve insanlarda güvenli bir şekilde kullanılması için birkaç ay lazım.

YANLIŞ: Ağzını sirke, tuzlu su, yağ, alkol ve bunun gibi maddelerle gargara yaparsanız, bu sizi koranavirüsten korur.
DOĞRU: Bu maddelerle yapılacak gargaranın faydası yok. Kaldı ki, bazıları ağzınıza ve boğazınıza zarar verebilir. Korunmak istiyorsanız, ellerinizi sabun ve su ile sık sık yıkayınız. Öksüren, aksıran kimselerden uzak durunuz. Mecbur kalmadıkça, evden çıkmayınız.

YANLIŞ: Bu yeni virüs insanlar tarafında yaratıldı ve ortalığa salındı.
DOĞRU Virüsler zamanla değişebilir. Bu değişen virüsler hayvanlarda hastalık yapmaya başlayınca, insanlara da bulaşabilir. COVİD-19 da bu şekilde oluşmuştur.

YANLIŞ: Hastalığın yaygın olduğu ülkelerden gönderilen eşyalar insanları hasta edebilir.
DOĞRU: Bilim adamları bu virüsün eşyalar üzerinde en fazla 10-12 saat yaşayabildiğini söylemektedir. Birkaç günde gelen postların hastalık bulaştırma ihtimali yoktur. Eğer bir hasta 10-12 saat öncesinden eşyanın üzerine doğru öksürmüşse, bu hastalık nedeni olabilir.

YANLIŞ: Maske takmak insanları COVİD-19’a karşı korur.
DOĞRU: Belirli bazı modeller (ağza ve buruna çok iyi oturan ve filtre özelliği olan) sağlık personelini hastalanmış kimselere karşı korur. Bunun dışında herkesin maske takması önerilmemektedir. Ağzı ve burunu tam olarak kapatmayan maskelerin koruma özelliği yoktur. Elleri virüs ile bulaşmış kimseler maskelerin altından ağızlarına elleri ile dokunursa hastalık geçebilir. Hasta olanların maske takması diğer kimselere virüs bulaştırmaması açısından gereklidir.

YANLIŞ: Koranavirüs nemli ve sıcak havalarda bulaşıcıdır, soğuk ve kar virüsü öldürür.
DOĞRU: Soğuk ve kar virüsü öldürmez. İnsan vücudunun harareti dışarının sıcaklık derecesinden bağımsız olarak 36.5-37 derecedir. Havanın soğuk olması vücuttaki virüsü etkilemez.

YANLIŞ: Bu yeni tip virüs sinek ısırması ile insana geçebilir.
DOĞRU: Bu yeni koronavirüsün sinekler yolu ile insanlara geçtiğine dair bir örnek yok. Bu virüs solunum yolundan yayılmaktadır. Hastanın öksürüğü, soluması, aksırması ile ağzından çıkan damlacıklarda virüs bulunur. Bunlarla temas eden veya soluyan kimselere hastalık bulaşabilir. Diğer insanlardan en az 2 metre uzak durmak ve bulaşmış eşyalara dokunmamaya dikkat etmek lazım. Ellerin sık sık sabunla yıkanması gerekir.

YANLIŞ: Sarımsak, soğan, paça yemek insanları hastalığa karşı korur.
DOĞRU: Çok yanlış bir bilgi. Bu yiyeceklerin tüketilmesinin hastalığı önlediğine dair hiçbir kanıt yoktur.

YANLIŞ: Bazı antibiyotikler hastalığı tedavi edebilir.
DOĞRU: Antibiyotikler virüslere karşı etkili değildir, sadece bakterileri etkileyebilir. Antibiyotiklerin koronavirüsün hastalık yapmasını da önleyici etkisi yoktur. Hastalığı tedavi de edemez. Hastaneye yatırılınca bakterilerden etkilenmesin diye hastalara antibiyotik verilebilir.

YANLIŞ: COVİD-19 hastalık belirtileri olmayan bir kimseden diğer kişilere bulaşmaz.
DOĞRU: Hastalık belirtileri olmayan bir kimsenin hastalığı yayma ihtimali çok düşüktür.  Fakat virüs pozitif olan birçok kimsenin hastalığı çok hafif geçirebildiği de unutulmamalıdır. Bunlar hastalık yayabilir.

YANLIŞ: Sadece yaşlı kimseler hastalığa karşı hassastır.
DOĞU: Yaşı ne olursa olsun, herkes bu hastalığa yakalanabilir.  Yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar (Kalp hastalığı, diyabet, böbrek yetmezliği, astım gibi…) bu virüsten daha çok etkilenirler ve hastalık ağır seyreder. 

Hiç yorum yok: