18 Mart 2020 Çarşamba


COVİD-19’A DUR DİYELİM

Hastalığın yayılmasını yavaşlatmak ve durdurmak için herkesin yapması gerekenler, alması gereken önlemler var. Bunları bilelim ve kendimize ve toplumumuza karşı sorumlu davranalım. Koronavirüse yakalananların %10-20’sinde hastalık ağır seyretmekte ve hastane tedavisi gerekmektedir. Ülkemizde bir milyon kişi hastalansa en az 100 000 kişinin hastanelere yatması gerekir. Bu da hastanelerin yükünü artırır ve hastalıktan ölenlerin sayısını yükseltir. Ne kadar az insana virüs bulaşırsa, o kadar iyidir.

Hastalığın yayılmasını yavaşlatmak ve durdurmak için yapılması gerekenler:

TOPLUMSAL UZAKLAŞMA

Yalnız yaşayan insana hastalık bulaşmaz; kalabalıklar içinde dolaşanlara ise hastalığın bulaşma ihtimali yüksektir. Çare insanlardan uzaklaşmaktır.

Şunları yapabilirsiniz: Mecbur kalmadıkça evde kalın, dışarı çıkmayın. Kalabalık ortamlarda bulunmayın. İnsanlara 1-2 metreden daha fazla yaklaşmayın. El sıkışmayın, sarılmayın, öpüşmeyin. Selamı uzaktan verin. Toplu taşıma araçlarına binmeyin; yürüyün, bisiklete veya kendi aracınız binin. Seyahatlarınızı erteleyin veya iptal edin. İşlerinizi evden yürütmeğe çalışın. Yüz yüze değil, telefon ve internet yolu ile uzaktan haberleşin.

KARANTİNA

Hastalığın yoğun olduğu bir ülkeden veya bölgeden geldiyseniz, aksıran, öksüren birinin yakınında bulunduysanız, hasta bir kişi ile temas ettiyseniz, sizin karantinaya ihtiyacınız var demektir. Devlet sizi karantinaya almamışsa bile kendinize evde karantina uygulayın. 14 gün süre ile yalnız yaşayın. Evdeki diğer insanlardan uzak durun. Aynı eşyaları kullanmayın.

14 günlük süre içerisinde kendinizi sık sık kontrol edin. Hastalığın belirtileri (Yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı) başlarsa, hemen 184 veya 112’yi arayın ve tıbbi yardım isteyin. Kendiniz hastaneye gitmeyin. Diğer insanlarla aynı mekanlarda bulunmayın. Devlet sizi karintinaya aldı ise, kurallar uyun.

İZOLASYON

Hastaların ve hafif de olsa hastalık belirtileri gösteren kimselerin toplumdan tecrit edilmesi gerekir. Hastalık tespit edilenler zaten devlet tarafından tecrit edilmektedir. Sizin de dikkatli olmanız gerekir. Hafif baş ağrısı, halsizlik, burun akıntısı gibi belirtiler varsa, evinize kapanın ve kendinizi toplumdan ayırın. Kimselerle görüşmeyin. Evde yalnız yaşamaya çalışın. İhtiyaçlarınızı dışarıdan birisi getirsin. Maske takmayı ihmal etmeyin. Hastalığın belirtileri (Yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı) hemen 184 veya 112’yi arayın ve tıbbi yardım isteyin. Kendiniz hastaneye gitmeyin.

TEMİZLİK

Kişisel temizlik çok önemli. Ellerinizi sık sık sabunlu su ile ve en az 20 saniye süre ile yıkayın. Su ve sabun yoksa alkol ile ellerinizi temizleyin. Ellerinizi ağzınıza, burnunuza, gözlerinize sürmeyin. Kapı tokmağı, asansör düğmesi gibi insanların sıklıkla dokunduğu şeylere temas etmekten kaçının. Eşyaların yüzeylerini dezenfektanlarla temizleyin. İnsanlardan 1-2 metre uzakta durun. Bir mendile veya dirseğinizin iç kısmına doğru öksürün. Özellikle, öksüren, aksıran kimselerin yanına hiç yaklaşmayın. Acil durumlar dışında sağlık kurumlarına gitmeyin

Hiç yorum yok: